Fülöp, Evelin
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A Google is majdnem megállt Michael Jackson halálától

2009.06.26. 11:40 Módosítva: 2009.06.26. 11:44
Hogy a tévé és a rádió lassú, az már nem újdonság, de Michael Jackson halálának hírére az online hírportálok is lomhán reagáltak a mikroblogokhoz és Facebook-oldalakhoz képest. Mire a CNN-re kikerült a breaking news felirat, már tízezernyi Twitter-oldalon volt fenn a hír.

Ahogy az utóbbi években szinte minden fontosabb, a médiát felkavaró eseménynél, úgy Michael Jackson halálánál is az internet volt a leggyorsabb hírforrás – de most már az is kiderült, hogy az email is túl lassú, a hírek Twitteren és Facebookon terjedtek, és még az olyan, óriási kapacitással rendelkező híroldalak, mint a CNN, a Washington Post vagy a New York Times is messze lemaradtak.

A popsztár haláláról először a TMZ pletykaoldal számolt be, hogy blöfföltek, vagy tényleg megkapták valakitől az exkluzív fülest a kórházban, valószínűleg már sosem fog kiderülni. Innen a Twitter és más mikroblogok közössége kapta fel a sztorit. Több tízezer bejegyzés szólt már a hírről, mire a Los Angeles Timesnak megerősítették a hírt hivatalos forrásból, a CNN is cserélte a kómáról szóló híradást Jackson halálára. A legtöbb hírportál csak ekkor merte kitenni a hírt. Az Akamai Net Index felmérése szerint az amerikai esti fél hetes híradók után átlagosan másfélszeresére emelkedett a híroldalak forgalma, vagyis aki a tévéből értesült a hírről, az is az internethez fordult további információkért.

Az érdeklődés akkora volt, hogy Google News hírkeresőjének védelmi mechanizmusa túlterheléses támadásként értékelte a Michael Jackson nevére érkező keresések tömegét, és este nagyjából fél órán keresztül csak egy captcha-teszt kitöltése után adta ki a találati listákat.

Néhány órán belül az Amazon.com három legjobban fogyó terméke a Thriller, az Off the Wall és a Bad című album volt, az iTunes bestsellerlistáján az első tízben nyolc Jackson-szám szerepelt, és a YouTube legnézettebb videóinak listája szinte kizárólag Jackson klipjeiből állt. Nagyjából éjfélre reagált a sztárvilág: a szórakoztatóipari hírességek szintén a blogjaikon, Facebook- és Twitter-oldalaikon gyászolták Michael Jacksont.

Gyorsan ébredtek a vírusok terjesztői is, mint mindig, amikor valami sokakat érdeklő téma bukkan fel az interneten: éjjel már beindult a Jackson haláláról szóló exkluzív hírekkel a felhasználókat vírusos oldalakra csalogató lánclevelek és blogkommentek terjesztése; illetve elterjedt Harrison Ford és Jeff Goldblum hamis halálhíre is. Facebookon pedig máris megalakultak az első "Michael Jackson nem halt meg, csak hazament" csoportok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!