Ottó
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A Google is majdnem megállt Michael Jackson halálától

2009.06.26. 11:40 Módosítva: 2009.06.26. 11:44
Hogy a tévé és a rádió lassú, az már nem újdonság, de Michael Jackson halálának hírére az online hírportálok is lomhán reagáltak a mikroblogokhoz és Facebook-oldalakhoz képest. Mire a CNN-re kikerült a breaking news felirat, már tízezernyi Twitter-oldalon volt fenn a hír.

Ahogy az utóbbi években szinte minden fontosabb, a médiát felkavaró eseménynél, úgy Michael Jackson halálánál is az internet volt a leggyorsabb hírforrás – de most már az is kiderült, hogy az email is túl lassú, a hírek Twitteren és Facebookon terjedtek, és még az olyan, óriási kapacitással rendelkező híroldalak, mint a CNN, a Washington Post vagy a New York Times is messze lemaradtak.

A popsztár haláláról először a TMZ pletykaoldal számolt be, hogy blöfföltek, vagy tényleg megkapták valakitől az exkluzív fülest a kórházban, valószínűleg már sosem fog kiderülni. Innen a Twitter és más mikroblogok közössége kapta fel a sztorit. Több tízezer bejegyzés szólt már a hírről, mire a Los Angeles Timesnak megerősítették a hírt hivatalos forrásból, a CNN is cserélte a kómáról szóló híradást Jackson halálára. A legtöbb hírportál csak ekkor merte kitenni a hírt. Az Akamai Net Index felmérése szerint az amerikai esti fél hetes híradók után átlagosan másfélszeresére emelkedett a híroldalak forgalma, vagyis aki a tévéből értesült a hírről, az is az internethez fordult további információkért.

Az érdeklődés akkora volt, hogy Google News hírkeresőjének védelmi mechanizmusa túlterheléses támadásként értékelte a Michael Jackson nevére érkező keresések tömegét, és este nagyjából fél órán keresztül csak egy captcha-teszt kitöltése után adta ki a találati listákat.

Néhány órán belül az Amazon.com három legjobban fogyó terméke a Thriller, az Off the Wall és a Bad című album volt, az iTunes bestsellerlistáján az első tízben nyolc Jackson-szám szerepelt, és a YouTube legnézettebb videóinak listája szinte kizárólag Jackson klipjeiből állt. Nagyjából éjfélre reagált a sztárvilág: a szórakoztatóipari hírességek szintén a blogjaikon, Facebook- és Twitter-oldalaikon gyászolták Michael Jacksont.

Gyorsan ébredtek a vírusok terjesztői is, mint mindig, amikor valami sokakat érdeklő téma bukkan fel az interneten: éjjel már beindult a Jackson haláláról szóló exkluzív hírekkel a felhasználókat vírusos oldalakra csalogató lánclevelek és blogkommentek terjesztése; illetve elterjedt Harrison Ford és Jeff Goldblum hamis halálhíre is. Facebookon pedig máris megalakultak az első "Michael Jackson nem halt meg, csak hazament" csoportok.