16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Visszaszorulóban a fájlcsere

2009.07.14. 12:00 Módosítva: 2009.07.14. 12:04
A felhasználók inkább YouTube-ot használnak, és legális, fizetős letöltéseket választanak. Vagy csak nem vallják be, honnan szerzik be a zenét.

Meglepő, és a folyton a digitális világvégét emlegető zeneipar számára bíztató eredményt hozott a brit Leading Question elemzőcég kutatása a fájlcsere helyzetéről. Több mint ezer internetezőt kérdeztek meg arról, hogyan szerzik be a zenéiket, és mindössze 17 százalék mondta azt, hogy fájlcserélő hálózatokat, vagy más, illegális letöltő szolgáltatásokat használ. Ez az arány a legutóbbi ilyen felmérés során, 2007 decemberében még 22 százalék volt. A visszaesés oka a 14-18 év közötti korosztályban keresendő, ahol másfél éve 42, most pedig már csak 26 százalék volt a fájlcserélők aránya.

Eközben a legális források egyre népszerűbbek. YouTube-on, MySpace-en és más videomegosztókon a megkérdezettek 65 százaléka hallgat zenét, és a webáruházak fizetős zeneletöltései is szárnyalnak. 19 százalék mondta azt, hogy rendszeresen vásárol zenét az interneten, ami magasabb, mint a fájlcserélők aránya. Az az érv is egyre gyengébb, hogy egy fájlcserélő sokkal több zenét tölt le, amint amennyit egy legális vásárló megvesz: másfél év alatt a brit számítógépeken levő összes zene között 4:1-ről 2:1-re módosult a letöltött és a megvett zenék aránya (vagyis még mindig az illegálisból van több, de az arányuk gyorsan csökken).

Bár a piackutatók a fogyasztói szokások változását, az egyre kényelmesebb és olcsóbb legális források előretörését látják a jelenség mögött, az eredményeket torzíthatja, hogy egyre több hír szól a fájlcserélő felhasználók és torrentoldalak bíróság elé citálásáról, és súlyos büntetéseiről. Így elképzelhető, hogy a megkérdezett internetezők egy része jobbnak látta, ha nem teljesen őszintén válaszol a kérdésekre.  • Hírek
  • Bankszámla