Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Kazincbarcikán a leggyorsabb a magyar internet

2009.07.22. 16:30 Módosítva: 2009.07.22. 16:33
140 megabites a leggyorsabb magyar lakossági internetcsomagban a letöltési sebesség. Feltöltésben 25 a rekord.

Az elmúlt hónapokban megkezdődött Magyarországon a vezetékes szélessáv új generációjának terjedése. A két nagy, országos lefedettségű szolgáltató, az ADSL-piacon legnagyobb T-Home, illetve a kábeles szegmensben piacvezető UPC néhány hónap eltéréssel vezette be a piacra a korábbiaknál jóval gyorsabb le- és feltöltési sebességet biztosító csomagjait.

Jelenleg a legnagyobb maximális sávszélességet feltöltési irányban a T-Home Optinet Super, illetve a már régebb óta piacon lévő, de csak bizonyos szolgáltatási területeken megrendelhető Digi TopNet nyújtja: mindkét csomag 50 Mbps le- és 25 Mbps feltöltési sebességet ígér (a T-Home ezeknek az értékeknek a felét, a Digi nagyjából a hatodát garantálja). Letöltésben a július elsején bevezetett UPC Fiber Power 120 tűnt befutónak, de aztán egy kazincbarcikai szolgáltató még gyorsabb hozzáférést vezetett be. A Parisat legnagyobb sávszélességű csomagja 140 Mbps maximális letöltési sebességet biztosít – jelenleg ez a hazai rekord a lakossági piacon.

Boros Bálint, a Kazincbarcikán és a környező településeken kábeltévé-, internet- és telefonszolgáltatást kínáló cég ügyvezető igazgatója elmondta, a minden tekintetben korlátlan Optic Force 70 és Optic Force 140 (feltöltési irányban 6, illetve 10 Mbps sebességű) csomagok elindítása az EuroDOCSIS 3.0 technológiára történő áttéréssel vált lehetségessé. Ez elméletben maximum 4 csatorna összefogásával 200 Mbps sebességre képes a Motorola SB6120 modemmel.

A Parisat jelenleg körülbelül 15 000 háztartást ér el internetszolgáltatásával, és ennek a területnek a 99,8 százalékán adott az EuroDOCSIS 3.0 technológia. A két csomag egyelőre csak Kazincbarcikán érhető el.