György
14 °C
24 °C

Százmillióért vett videótömörítőt a Google

2009.08.07. 13:35 Módosítva: 2009-08-07 13:35:18
Mi kerül egy videokódoló eljárásokat fejlesztő cégen százmillió dollárba? A Google a YouTube fenntartási költségeit tudja csökkenteni legújabb bevásárlásával, de azt beszélik, ennél sokkal nagyobb céljai vannak, és saját magának akarja az eljövendő webes videószabványt.

A Google bejelentette hogy 106,5 millió dollárért felvásárolja a videotömörítési eljárásokkal foglalkozó On2 Technologies céget. Az üzlet egyelőre az On2 részvényeseinek jóváhagyására vár, és úgy néz ki, néhány hónapon belül véglegesítik. Általában egy ilyen, százmillió dollár körüli üzlet nem szokott nagy vihart kavarni, újabb feltörekvő technológiai céget kebelezett be valamelyik óriás, hetente történik ilyesmi. Most mégis felbolydult a net, a videotömörítés és -kódolás ugyanis nagyon forró téma, és az, hogy a Google százmillióval emeli a tétet, azt jelzi, hogy valami nagy dobásra készül.

Jelenleg a neten videóformátumok terén óriási a káosz, nincs egységes szabvány, ott a QuickTime, a Windows Media Video, a H.264, a DiVX, a Flash, a Silverlight. Nem csoda, hogy a vírusok terjesztőinek kedvenc trükkje a „le kell töltened egy új videokodeket” link mögé rejtett kártékony program - annyira természetessé vált hogy folyton újakat kell beszereznünk, hogy nem is gyanakszunk egy ilyen üzenet olvasásakor. A HTML 5 webes szabványon dolgozó csoport feltett szándéka, hogy egységesítsék a videók kezelését, és ahogy a képeket, úgy a videókat is egyetlen egyszerű paranccsal lehessen beágyazni az oldal kódjába. Minden piaci szereplő azon küzd, hogy az ő eljárásán alapuljon az eljövendő webes videóstandard – a Google ebbe a versenybe szállhat most be egy erős saját versenyzővel.

Addig is az On2 felvásárlása elsősorban a YouTube miatt fontos a cégnek, ahol egy jobb kódolási eljárással sokat tudnának spórolni a videómegosztó háttértár- és sávszélességigényén, illetve olcsóbban tudnak emelni a képminőségen. A cégnek emellett szüksége van egy olyan videószabványra, amit beépíthet az Android és Chrome OS operációs rendszerekbe (sőt, az On2 foglalkozik direkt mobilokat célzó videótömörítéssel is, ami óriási növekedés előtt álló piaci szelet).