Móric
9 °C
15 °C

Mégsem kötelező a kínai cenzúraszoftver

2009.08.13. 21:39
Az otthoni gépekre nem lesz kötelező a már korábban bejelentett kínai cenzúraszoftver feltelepítése, jelentette be a kínai kormányzat csütörtökön. Az iskolákban és az internetkávézókban azonban minden gépre feltelepítik majd a szűrőt.

Mégsem lesz általánosan kötelező a Zöld Gát (Green Dam) néven ismert internetes szűrő számítógépekre telepítése, jelentette be az ipari és technológiai miniszter csütörtökön.

Li Ji-csung (Li Yizhong) szerint a magánfelhasználók eldönthetik, hogy installálják-e a szoftvert vagy sem. A szűrőt azonban a nyilvános helyeken, például az iskolákban vagy az internetkávézókban az összes közhasználatban lévő gépre telepítik majd.

"A telepítés célja a gyerekek védelme az erőszakos és pornográf internetes tartalmak blokkolásával" - mondta a miniszter, aki az otthoni gépekre is a szoftver telepítését ajánlja. "Minden lépés, amely az ügy átpolitizálására vagy Kína internetkezelési rendszerének támadására irányul, felelőtlen és nincs összhangban a realitásokkal" - hangoztatta Li Ji-Csung.

A Zöld Gát telepítéséről szóló tervek korábban nagy port vertek fel az ázsiai országban. A szűrő kötelező telepítéséről szóló döntés június 30-ra tervezett életbe léptetését elhalasztották.