Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Letölthető a teljes Pirate Bay

2009.08.17. 12:21 Módosítva: 2009-08-17 12:21:14
Szűk két hét múlva bezár a világ leghíresebb torrentoldala, és az új tulaj legális fájlcserélő szolgáltatást indít rajta. Addig is a kalózok a saját archívumukat ajánlják letöltésre azoknak, akik átvennék az örökséget, illetve a 126 millió forintos büntetést kapott Joel Tenenbaum mellett tüntetnek azzal, hogy az általa letöltött zenékből álló csomagot terjesztik.

Amit a zene- és filmkiadók amerikai szövetsége, a RIAA és a nagy vihart kavart Pirate Bay-per elkezdett, azt lassan befejezi a svéd Global Gaming Factory X netkávézólánc: a cég felvásárolta a világ legnagyobb torrentoldalát, és a tervek szerint legális üzletet szeretne rá építeni. Ennek megfelelően az a Pirate Bay, amit ma ismerünk, pár héten belül bezár, hogy aztán átadja a helyét az új, jogilag teljesen tiszta oldalnak, amit ma még senki nem tud igazán elképzelni, de a cég 7,8 millió dollárt tett az üzletbe, tehát biztosan komolyan gondolják a dolgot. Elvileg augusztus 27-én veszi át az irányítást az új tulajdonos, és akkor áll le a Pirate Bay.

Addig is a kalózok azzal töltik az utolsó napjaikat, hogy még több borsot törnek a nagy kiadóvállaltok orra alá, mint eddig. Az egyik ilyen akció, hogy az oldalról letölthető a Pirate Bay teljes archívuma, vagyis az oldalon tárolt 873 ezer torrentfájl egyetlen hatalmas, 21 gigabájtos csomagban. Ezzel bárki megőrizheti magának nosztalgiából az oldal tartalmát (sőt, a torrentfájlok használhatók maradnak), vagy akár az SQL adatbázisra építkezve egy kis munkával újraindíthatja a saját gépéről a Pirate Bayt. Igaz, ahhoz, hogy komolyan működjön a dolog, elég nagy sávszélesség és szerverpark kell. Érdekesség, hogy az oldal azzal hirdeti magát, hogy több mint kétmillió torrentfájl elérhető rajta, de valójában ennek kevesebb mint a fele van csak fizikailag a Pirate Bay szerverein, a többit ők is csak linkelik.

pirate-bay-dj-joel.png

A kalózok másik látványos akciója a nemrég 675 ezer dollárra büntetett fájlcserélő, Joel Tenenbaum mellett áll ki. A torrentoldalra felkerült egy mp3-válogatás, ami pontosan azokat a dalokat tartalmazza, amelyeknek a letöltéséért Tenenbaum a csillagászati, 126 millió forintnak megfelelő büntetést kapta (a számok teljes listája itt olvasható). „I too downloaded them!” (én is letöltöttem) néven mozgalom is indult a gúnyosan DJ Joel 675 ezer dolláros mixének elnevezett válogatás terjesztésére.

„A RIAA jöhet, és megpróbálhat rajtam is bevasalni félmillió dollárt. Hát nem csodálatos, milyen könnyű meggazdagodni: csak letöltöd ezt a csomagot kétszer, és papíron máris milliomos vagy” – írja a csomag összeállítója a torrentfájl kommentjében.