Jusztina
10 °C
27 °C

A Mininovát is elmeszelte a bíróság

2009.08.27. 11:02 Módosítva: 2009.08.27. 11:02
Ötmillió eurós büntetés elé néz a világ második legnagyobb torrentoldala, a holland egyetemisták által üzemeltetett Mininova, ha nem töröl minden, jogvédett tartalmak letöltését segítő torrentfájlt az oldalról.

A holland bíróság ítéletet hirdetett a Mininova torrentoldal ellen tavasszal indult perben. A Mininova a Pirate Bay mögött a második legnagyobb és legismertebb fájlcserélő központnak számít a neten, az Alexa webes forgalmat mérő cég statisztikái (amelyek különösebben pontosnak ugyan nem mondhatók, de a nagyságrendeket jól mutatják) szerint a web száz legnagyobb látogatottságú oldala közé tartozik.

A torrentoldalt a holland BREIN szerzői jogvédő szervezet perelte be, azt már rögtön a per elején elérték, hogy az oldalt üzemeltető holland egyetemisták egy szűrőrendszert tegyenek az oldalra, ami letiltja a jogsértő tartalmakra mutató torrentfájlokat a jogtulajdonos kérésére. Az oldal fenntartói szerint ennek a rendszernek a kifejlesztése és fenntartása több százezer euróba került, és a gyakorlat azt mutatta, hogy nem igazán hatékony. A BREIN a kulcsszavas szűrést erőltette, ami a mininovások szerint zsákutca, mert egyrészt nagyon könnyű kijátszani, másrészt egy csomó téves tiltáshoz vezethet.

A bíróság végül úgy döntött, hogy a szűrési kísérlet eredménytelen volt, és az oldalon levő torrentfájlok 80-90 százaléka továbbra is jogsértő tartalmak letöltését segíti, így azokat el kell távolítani a Minivovának, különben jogsértésenként ezer eurós büntetésre számíthat, ötmillióban maximalizálva a halmozódást.

A torrentoldal üzemeltetői azzal érveltek, hogy lehetetlen az oldalra felkerülő összes torrentfájl jogtisztaságát egyenként megvizsgálni, amit a bíró elutasított azzal, hogy ha a pornót, a vírusos, illetve félrevezető című tartalmakat sikerül nagyon hatékonyan távol tartani az oldaltól, akkor ennek a szűrésnek a kibővítése sem is biztosan megoldható. Más kérdés, hogy az oldal moderátorai ezeket nagyrészt a közösség visszajelzései alapján szűrik, és ugyanez a közösség biztosan nem fogja önkéntesen segíteni a jogsértő tartalmak eltávolítását, ha nagyrészt éppen azok miatt látogatják az oldalt.

A Mininovának három hónapja van fellebbezni a döntés ellen, vagy elfogadni azt, és az ingyenes tartalmakra mutató torrentfájlok kivételével mindent eldózerolni – ami gyakorlatilag az oldal végét jelentené.