Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Végleges a Pirate Bay felvásárlása

2009.08.28. 13:55 Módosítva: 2009-08-28 13:59:21
Végleg megpecsételődött a Pirate Bay sorsa: a torrentoldal felvásárlására hajtó svéd cég részvényesei rábólintottak az üzletre, a fájlcsereforgalom feléért felelős kalózoldal hamarosan eltűnik a netről, hogy legális bizniszként térjen vissza majd valamikor.

A részvényesek zöld utat adtak a Global Gaming Factorynek a Pirate Bay felvásárlására a cég tulajdonosainak gyűlésén, ezzel eloszlatva a gyanút, hogy az egész felvásárlási bejelentés csak tőzsdei manipuláció lett volna.

A dolog nem ment egyszerűen, az utóbbi napokban több befektető is elhagyta a céget, végül a GGF részvényeinek több mint fele a vezérigazgató, Hans Pandeya kezébe került, aki a kisebbségi tulajdonosokkal közösen fogja összeadni az 1,6 milliárd forintnak megfelelő vételárat a torrentoldalért.

Az üzlet, amire most már minden érintett rábólintott, néhány héten belül lezajlik, és azzal a netes fájlcserélő forgalom felét adó Pirate Bay el is tűnik, és átadja a helyét az új, legális fájlcsere-oldalnak, ahol a jogtulajdonosok szigorú kontroll alatt tarthatják a tartalmaik fel- és letöltéseit, és pénzt kapnak a forgalom után. Hogy ezt pontosan hogyan képzeli megvalósítani az új tulajdonos, arról még mindig nem tudni semmit, sem a technikai részletekről, sem a gazdaságiakról. A GGF szóvivője csak annyit mondott, olyan lehetőségeket fognak kínálni a szórakoztatóiparnak, hogy egy éven beül az összes nagy zene- és filmkiadó csatlakozni fog hozzájuk.

A GGF részvényeseinek gyűlése szintén rábólintott a Peerialism fájlcserélő technológiát fejlesztő svéd cég felvásárlására, 100 millió svéd koronáért (2,6 milliárd forint). A technológia a földrajzi helyzet alapján válogatja ki, hogy a fájlcserélő hálózatban melyik gép melyikkel, így helyi hálózatokra tereli a forgalom nagy részét, az internetszolgáltatók, és a nemzetközi vonalak terheltségét csökkentve. Ez az optimalizálás, ami majd az új Pirate Bay szoftverében fog bemutatkozni a gyakorlatban, az első tesztek szerint átlagosan 30, de szerencsés esetben akár 150 százalékkal is növelheti a letöltések sebességét.

A Pirate Bay egyébként újra működik, miután néhány napja a svéd bíróság csillagászati büntetésekkel fenyegette meg az oldal internetszolgáltatóját. Néhány órába telt csupán újra internetkapcsolatot csempészni az oldal alá, és a hatóságoknak azóta sem sikerült ezt újra elvágni. Bár az oldal fenntartói a rájuk kiszabott 30 millió koronás (kb. 800 millió forint) bírságot a GGF pénzéből bőven tudják majd fedezni, a büntetés másik része, a fejenként egy év börtön továbbra is fenyegeti őket. Ráadásul ez csak a zenekiadók elleni per eredménye volt, a filmipar képviselői még csak most kezdik a maguk jogi invázióját.

Időközben kezdik a hatóságok levadászni a Pirate Bay letöltésre felajánlott saját archívuma alapján létrehozott klónoldalakat is. A svéd kalózok néhány napja tették közkinccsé az oldalon fellelhető összes torrentfájlt egy 21 gigabájtos csomagban, amit felhasználva bárki elkészítheti a saját Pirate Bayét (persze elég nagy sávszélesség és szerverháttér kell a torrentletöltések kiszolgálásához). A lehetőséggel élnek is világszerte a kisebb-nagyobb torrentoldalak, és a hamarosan megszűnő Pirate Bay kínálatát is hozzácsapják a sajátjukhoz. Az ilyen klónoldalak elleni harc első áldozata a romániai központú BTArena, amit a román zenekiadói szövetség, az Asociatia Industriei Muzicale din Romania perelt be.