A pornó miatt nem frissítik felhasználók a Firefoxot

2009.08.29. 09:53
Túl okos lett az új címsor a hármas verzióban, és olyan opciókat is felkínál az egyszeri felhasználónak a böngészési előzményekből, amit nem feltétlenül szeretnénk. Ez volt a leggyakoribb válasz a Mozilla felmérésében arra a kérdésre, hogy miért nem frissíti az ember a kettes verziót a sokkal gyorsabb és okosabb hármasra.

A Mozilla Security Team blogjában megjelent egy kétrészes bejegyzés, melyben azt elemzik a szakemberek, hogy akik nem frissítenek a régebbi, 2.0 verzióról a sokkal jobb 3.0-ra (legalább, hiszen már a 3.5.2-es is elérhető), azok miért döntenek így. A vizsgálat többek között feltárt egy érdekes okot is: akadnak, akik azért nem váltanak böngészőt, mivel attól tartanak, hogy a frissített szoftver feltárja pornólinkgyűjteményüket.

Az eredményeket online felmérés útján szerezték be: májusban elindítottak egy akciót, melynek során a régebbi verziót használókat egy felugró ablak figyelmeztette a frissítési lehetőségre, és az ezt elutasítóknak felkínáltak egy kérdőívet, melyben arra lehetett válaszolni, hogy miért ragaszkodnak a korábbi változathoz.

A legtöbben, a válaszolók negyede az új címsor miatt aggódott, mivel a Firefox 3-ban a Smart Location Barnak nevezett újítás a felkeresett, illetve a könyvjelzőkben tárolt címek alapján ajánlatokat tesz egy cím beírásakor. Ez sokak számára kínos lehet – írja a blogon Alex Faaborg. A pornógyűjteményt a Firefox 2 felhasználói eddig mélyen elrejtették valahová a könyvtárszerkezet mélyére, egy semlegesnek tűnő foldernév alá, ám a kiokosított böngésző ezt könnyedén megtalálja, és ha esetleg más használja a gépet, neki is felajánlhatja az adott webcímeket.

A Firefox 3.5-be már bekerült az ilyen problémákat megoldó (bár nem feltétlenül ezzel a céllal fejlesztett) privát böngészés opció, amikor semmilyen nyomot nem hagy maga után az ember netezés közben. Ezt a funkciót az elterjedt böngészők közül utolsóként készítette el a Mozilla programozócsapata, az Internet Explorerbe például már tavaly nyáron bekerült a pornómód becenevet kapott megoldás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport