Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Felmentették MySpace-gyilkossággal vádolt anyát

2009.09.01. 16:45 Módosítva: 2009.09.01. 16:48
Egy amerikai szövetségi bíró hivatalosan felmentette Lori Drewt, azt a missouri nőt, akit azzal vádoltak, hogy a MySpacen keresztül addig zaklatott egy 13 éves, a szomszédságában élő tinédzsert, míg az öngyilkosságot követett el. Korábban a nőt bűnösnek találták, most azonban felmentette a bíró, mondván, az enyhébb MySpace-jogsértéseket sem ítélik el.

Lori Drew a MySpace-en 16 éves fiúnak adta ki magát, majd érzelmileg kihasználta lánya 13 éves barátnőjét. 2008 novemberében a nőt már bűnösnek találta egy Los Angeles-i bíróság illegális számítógép-használat vétségében. Ez volt az első úgynevezett "cyber-bullying"-ügy az amerikai igazságszolgáltatás történetében. A "bullying" angol/amerikai kifejezés az egy személy ellen irányuló, ismétlődő zaklatást, erőszakoskodást jelenti.

A Missouri államban élő nő a MySpace online közösségi hálózaton lánya és annak barátnője társaságában Josh Evans nevű 16 éves fiúként jelentkezett be 2006-ban, majd felvette a kapcsolatot 13 éves áldozatával, amikor a lány regisztrált az oldalon. A nő ezután elkezdett szórakozni a lány érzelmeivel, akiről úgy gondolta, hogy hamis pletykákat terjeszt lányáról.

Az ügyész szerint magához édesgette, majd megbolondította Megan Meiert, akit folyamatosan dicsért, boldogsággal kecsegtetett. Az érzelmileg labilis gyerekkel három héten át játszadozott, majd dobta. Azt írta a teljesen összezavarodott lánynak, hogy nincs tovább, az élet sokkal jobb nélküle. Egy óra múlva a lány üzenetet küldött, hogy öngyilkos lesz. Mint később kiderült, meg is tette: felakasztotta magát a szobájában.

Amennyiben a bíró elítélte volna a nőt, Drewnak 300 ezer dolláros bírsággal és három év börtönnel kellett volna szembenéznie. De George Wu bíró végül felmentette az asszonyt, mondván, a MySpace-en szinte bárkiben meg lehet látni a bűnözőt. „A diák, aki osztálytársai engedélye nélkül posztol fotókat, a magányos, aki valótlan adatokat közöl a magasságáról, koráról vagy külleméről” - sorolta az általa jogsértőnek tartott lehetőségeket. „A 13 éves Megan Meiernek saját MySpace-oldala volt, pedig a felhasználási feltételek szerint a regisztrálóknak legalább 14 évesnek kell lennie. Senki nem gondolná, hogy Megant bíróság elé kellene ezért állítani” - fogalmazott ítéletében Wu. „Ha felhasználási feltételek minden megsértését figyelnénk, akkor nem volna határa a bírósági ügyeknek. Akkor a súlyosabbakat (gyerekpornó bemutatása) és az enyhébbeket (osztálytársról készült fotó publikálása engedély nélkül) is bíróság előtt kellene tárgyalni” - fogalmazott a Registernek.

15%
5499 Ft
4675 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft