Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Twitter-botrány Németországban

2009.09.03. 13:05 Módosítva: 2009.09.03. 13:08
Tovább borzolja a kedélyeket Németországban a legutóbbi Twitter-botrány. Magas rangú politikusok csütörtökön már felvetették az exit pollok rendszerének betiltását is.

A botrány az elmúlt hétvégi szavazások után robbant ki. A Twitter mikroblog-szolgáltató felhasználói ugyanis már másfél órával az urnazárás előtt előrejelzéseket közöltek a tartományi parlamenti választások eredményéről. Mindez a választási törvény alapján – a még határozatlan választók lehetséges befolyásolása címén – tilos. A törvény megszegése akár ötvenezer euró pénzbüntetéssel sújtható. A törvényt sértő kiszivárogtatók után Szászországban, illetve a Saar-vidéken már meg is indult a nyomozás.

A történtek miatt már korábban felháborodásának adott hangot Norbert Lammert, a Bundestag elnöke, csütörtökön pedig az igazságügyi miniszter is csatlakozott a választás eddigi rendszerének bírálóihoz. Brigitte Zypries rádiónyilatkozatában felvetette annak lehetőségét, hogy tiltsák be az exit poll érvényben lévő rendszerét, amely a szavazatukat leadó és a szavazóhelyiségeket elhagyó választók megkérdezésén alapul. A különböző televíziós állomások az urnazárást követően Németországban hagyományosan erre hivatkozva közlik az első előrejelzéseket.

Zypries elismerte: mindez azzal járna, hogy a választási eredmények jóval később kerülnének nyilvánosságra. A miniszter szerint a demokrácia ezzel különösebben nem sérülne. A javaslatot nyomban elutasította a berlini választáskutató intézet vezetője. Matthias Jung – akinek intézete a ZDF közszolgálati televíziót látja el adatokkal – abszurdnak nevezte az indítványt. Jung szerint a választók megkérdezésén alapuló rendszer feladása nem felel meg egy modern információs társadalom lényegének. Hasonlóan vélekedett Manfred Güllner, a Forsa közvélemény-kutató intézet igazgatója is, aki mesterségesen keltett hisztériát említett.

Igyekezett megnyugtatni a kedélyeket a szövetségi választási iroda vezetője is. Roderich Egeler a Berliner Zeitungnak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a Twitter nem lesz téma a szeptember végi Bundestag-választásokon.