Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Interneten körözik az alpesi szalamandrát

2009.09.07. 09:26 Módosítva: 2009.09.07. 09:28
Osztrák természetvédők a webet hívták segítségül, hogy felmérjék az alpesi szalamandra élőhelyeit az országban.

A 8-14 centiméter hosszú, csillogó fekete színű kétéltűt (Salamandra atra) a kihalással fenyegetett állatfajok között tartják számon Ausztriában. A Salzburgi Egyetemen egy kutatócsoport a lakosság bevonásával próbálja a lehető legpontosabban feltérképezni az állat élőhelyét. Egy honlapon közzétettek egy részletes térképet, amelyen mindenki pontosan bejelölheti, hol látta ezt a ritka állatfajt, illetve a szintén szigorúan védett foltos szalamandrát (Salamandra salamandra).

Az állat élőhelyét olyan tényezők veszélyeztetik, mint az intenzív mezőgazdasági hasznosítás, az épített utak, az erdei patakok befedése és a növényvédő szerek használata. „A kétéltűeknek nincs ügyvédjük, aki tiltakozhatna a sípályák ellen vagy a vizenyős földterületek lecsapolása ellen” - mondta Robert Schwarzenbacher, a kutatócsoport vezetője a Die Presse című osztrák lapnak. „A természetvédelem azonban semmit sem tud tenni, ha a tudománynak nincsenek adatai.”

A salzburgi kutatók a kétéltűek regenerációs képessége titkának megfejtésében is számítanak a szalamandrára. A kutatás nem veszélyezteti a szigorúan védett állatot. Látni véletlenül összetaposott szalamandrát is az Alpokban, s a DNS-kutatásokhoz az elhullott állat vérének egy cseppje is elég - mondta a salzburgi professzor.

Az alpesi szalamandra leginkább az Alpok erdeiben, 600-2500 méteres tengerszint feletti magasságon él, és legtöbbször eső után lehet megpillantani. Az internetes nyilvántartásban a Rax-hegység térsége a Magyarországhoz legközelebb eső hely, ahol látták.