Süllyed a Pirate Bay hajója

2009.09.15. 14:00 Módosítva: 2009.09.15. 14:05
Úgy néz ki, az utolsókat rúgja a világ leghíresebb torrentoldala, már az alapítók sem bíznak abban, hogy valami csoda folytán megmenekül a Pirate Bay. A nyáron mentőövet dobó, és felvásárlási ajánlatot tevő céget kirúgták a svéd tőzsdéről, egyre kétségesebb, hogy összejön az üzlet.

Itt az ideje, hogy hagyjuk elsüllyedni a hajót, és továbblépjünk – foglalta össze a Pirate Bay helyzetét Rasmus Fleischer, a világ legnagyobb, bírósági ítéletek és médiacégek által szorongatott torrentoldalának egyik alapítója. A Pirate Bay a fájlcserélő közösségek legfontosabb jelképe volt éveken keresztül, és a mostani helyzete jól szimbolizálja a fájlcserére leselkedő veszélyeket. A kalózok zászlóshajóját elpusztíthatjátok, de a fájlcsere jelenségét nem, szól az üzenet a fájlcserélők ellen tűzzel-vassal és ijesztő bírósági ítéletekkel küzdő óriáscégeknek.

Az elkeseredett hangnem oka, hogy elúszni látszik az utolsó lehetőség is a Pirate Bay megmentésére. Az oldal üzemeltetőit első fokon még áprilisban meszelte el a svéd bíróság, összesen 800 millió forintnyi pénzbírságot, és fejenként egy-egy év börtönt kiosztva nekik. A fellebbezés, és a bíró elfogultsága körüli vita azóta húzódik, nyár közepén azonban új megmentő tűnt fel a színen, a Global Gaming Factory nevű svéd internetkávézó-lánc, ami másfél milliárd forintnak megfelelő felvásárlási ajánlatot tett, és ígéretet arra, hogy az oldalt legális letöltőközponttá alakítja át.

A GGF tulajdonosainak azonban nem tetszett egyöntetűen az üzlet, többen kiléptek az utóbbi hónapokban a cégből, és mire a maradék részvényes rábólintott a felvásárlásra, kiderült, hogy a cégnek valójában egy vasa sincs.

A svéd tőzsdén először csak felfüggesztették a GGF papírjaival való kereskedést, aztán ki is tették a tőzsdéről. Mivel a Pirate Bay árát felerészben készpénzzel, és felerészben GGF-részvényekkel fizették volna ki, az üzlet így minden eddiginél kétségesebbé vált. A Global Gaming Factory vezérigazgatója, Hans Pandeya mindenesetre továbbra is optimista, és azt mondja, az üzlet sínen van és két héten belül nyélbe is ütik, a teljes vételárat készpénzben fogják kifizetni.

A Pirate Bay közben, a bírósági döntés, és az internetszolgáltatóikat ért fenyegetések ellenére zavartalanul működik, jelenleg több mint 11 millióan vannak bejelentkezve a rendszerbe, töltenek le, vagy osztanak meg fájlokat.  • Hírek
  • Hírek