Szilárda
-4 °C
3 °C

Hamarosan kész a tenger alatti szuperkábel

2009.11.04. 09:30 Módosítva: 2009-11-04 09:38:57
Az Amerikát Ázsiával összekötő, tenger alatti szuperkábel kábelfektetési munkák már majdnem lezáródtak, a hónap közepén kezdődnek a tesztek.

November elsején fontos állomásához érkezett annak a tenger alatti, nagy kapacitású, Unitynek elnevezett optikai kábelnek a lefektetése, amely új kapcsolatot létesít Észak-Amerika és Ázsia között a Csendes-óceánon keresztül. Az óceán közepéről induló egyik kábelfektető hajó két hónap alatt elérte a japán partokat. A projekt egyik érdekessége, hogy a megvalósítást végző hat nagy iparági résztvevő egyike a Google (a többiek: az indiai Bharti Airtel, a malajziai Global Transit, a japán KDDI Corporation, a hong-kongi Pacnet, illetve a szingapúri SingTel).

Az új, körülbelül 300 millió dollárba kerülő kábel létrehozásának tervét 2008 februárjában jelentették be, és az elképzelések szerint a 2010 elején már működő új kapcsolat legalább 20 százalékkal növeli a két földrész között zajló adatforgalom kapacitását. Erre szükség is van, mivel 2002 és 2008 között évente közel 63 százalékkal nőtt meg a forgalom a kontinensek között, és ez a tendencia várhatóan tovább tart a következő évtizedben is, 2013-ra mostani forgalom megtízszereződését várják.

unity.png

A Los Angeles és a japán KDDI távközlési vállalat Tokió melletti központja között (innen osztják tovább az adatforgalmat Kelet-Ázsiába) kihúzott kábel teljes hossza körülbelül 10 ezer kilométer. A Unity tervezett maximális kapacitása 7,68 terabit volt másodpercenként, ezt az elvárást mérsékelték, így a kezdeti cél 4,8 Tb/s lett az öt, egyenként 960 gigabit per szekundumos szálpáron (ez utóbbi érték is 75 millió, egy időben lefolytatott telefonbeszélgetést jelent).

A munka egy részét a japán NEC Corporation kábelfektető hajója végzi, a másik résztvevő a Tyco Telecommunications. Az utolsó szálpár bekapcsolása után hamarosan indulnak a tesztek, hogy akár már a jövő év elején elkezdődhessen a teljes értékű üzem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!