Jolán
2 °C
4 °C

Idő előtt került a Vaterára az ötvenezer forintos Mercedes

2009.11.11. 16:50
Vasárnap technikai hiba miatt élesedett a Vatera online aukciós oldal a napokban legnépszerűbb tétele, egy ötvenezer forintért elvihető Mercedes. A nyertes visszaadta az autót, ami kedden újra gazdára talált. Az ügy kínos a Vaterának, de legalább nem beépített ember vitte el a kocsit.

Októberben bukkant fel az interneten Vera, aki rájött, hogy férje – aki egy megnyert ösztöndíj révén ideiglenesen Ausztráliában él – megcsalja. Vera kitalálta, úgy áll bosszút a csapodár férfin, hogy a legnépszerűbb magyar aukciós oldalon, a Vaterán áron alul elárverezi a férj cuccait. A javak legvonzóbb tétele egy Mercedes 230 volt, ami Vera ígérete szerint ötvenezer forintért azonnal az első licitálóé lehet, amint a licitálás megkezdődik.

Hamar kiderült, hogy a bosszújáról a Twitteren szorgalmasan tudósító Vera nem létezik, a Vatera reklámkampánya az egész. Az állítólagos férj cuccai viszont nagyon is léteztek, így a Mercedes is – a Belsőség meg is írta, milyen jó üzlet egy szerencsés klikkelésért és ötvenezer forintért hozzájutni egy ilyen autóhoz.

Korai öröm

Vatera Vera húzta pár hétig az idegeket, aztán november 8-án vasárnap este egyszer csak megnyílt a licitálás az autóra. Egy tygger77 nicknevű felhasználó másodperceken belül lecsapott, és a Twitteren is világgá kürtölte: „ÉN NYERTEM A VATERÁS MERCIT!!! JUHÉÉÉÉÉ!”. Aztán a következő órákban furcsa dolgok történtek. Miután tygger77 kiörülte magát, megszűnt a Twitter-profilja, Vatera Vera twitjeiből pedig eltűnt a következő twit: „Egy kicsit elszámoltam, ezer bocsánat mindenkitől, és egyben köszönet a gáláns és nagyvonalú nyertesnek”. Közben a Mercedes státusza újra nyitottra váltott, és Vera 10-én keddre hirdetett licitálást. Aznap rendben meg is történt az aukció, egy nemlmlm nicknevű felhasználó vihette el az autót.

A neten már másnap megjelent az első blogbejegyzés, ami egyrészt előásta a net bugyraiból tygger77 Twitter-oldalát és Vatera Vera törölt twitjét, majd feltette a kérdés: lehet, hogy tygger 77 a Vatera embere volt és az aukciós oldal saját embere nyerte az autót? Egy másik összeesküvés-elmélet szerint annyi történt, hogy a Vatera kampányába hiba csúszott, és túl korán, véletlenül élesedett vasárnap a keddre tervezett aukció.

Tovább színezi az ügyet, hogy tygger77 a twitteroldalán K. Dávidként hirdette magát, és a netezők találtak is egy K. Dávidot, aki ráadásul tygger a bevált nickneve, de ő azt állítja a saját twitteroldalán, hogy semmi köze az ügyhöz. Azt pedig olvasóink jelezték nekünk, hogy a Mercedes alatt captchát kellett megadni, holott a Vaterán egyébként nem használnak captchákat.

Technikai hiba

A szövevényesnek tűnő történet megoldása a túl korán élesedő aukció forgatókönyve. „Az aukció 2009. november 8-án délután technikai hiba miatt valóban élesedett” – mondta el kérdésünkre Ajtony Csaba, a Vatera.hu Kft. marketingigazgatója. „A nyertessel a Vatera egyeztetett, és a vételtől mind az eladó, mind a vásárló fél elállt. A játék tisztaságának megőrzésének érdekében az aukció a licit akkori nyertesének beleegyezésével újraindult.”

Vagyis tygger77 lemondott a Mercedesről, pedig a Ptk. 211. paragrafusának értelmében – amit a Vatera felhasználási feltétele is idéz – az járt volna neki. Hogy ez végtelen jófejség vagy végtelen naivság, azt már döntse el az olvasó. A Vatera és tygger77 közötti megegyezés részleteiről mindenesetre nincsenek további részleteink, mert Ajtony szerint „további információt a licit nyertesének védelmében a nyertes kérésére nem áll módunkban adni”.

A marketingigazgató elmondta, hogy a Vatera egyébként semmilyen kapcsolatban nem állt tygger77-tel és Vatera Vera törölt twitje valóban létezett, csak tygger77 kérésére minden vele kapcsolatos és rá utaló üzenetet töröltek. Captchás védelem pedig azért volt az autó alatt, hogy kizárják a licitálóbotokat és megőrizzék az aukció tisztaságát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?