nonono

Idő előtt került a Vaterára az ötvenezer forintos Mercedes

2009.11.11. 16:50
Vasárnap technikai hiba miatt élesedett a Vatera online aukciós oldal a napokban legnépszerűbb tétele, egy ötvenezer forintért elvihető Mercedes. A nyertes visszaadta az autót, ami kedden újra gazdára talált. Az ügy kínos a Vaterának, de legalább nem beépített ember vitte el a kocsit.

Októberben bukkant fel az interneten Vera, aki rájött, hogy férje – aki egy megnyert ösztöndíj révén ideiglenesen Ausztráliában él – megcsalja. Vera kitalálta, úgy áll bosszút a csapodár férfin, hogy a legnépszerűbb magyar aukciós oldalon, a Vaterán áron alul elárverezi a férj cuccait. A javak legvonzóbb tétele egy Mercedes 230 volt, ami Vera ígérete szerint ötvenezer forintért azonnal az első licitálóé lehet, amint a licitálás megkezdődik.

Hamar kiderült, hogy a bosszújáról a Twitteren szorgalmasan tudósító Vera nem létezik, a Vatera reklámkampánya az egész. Az állítólagos férj cuccai viszont nagyon is léteztek, így a Mercedes is – a Belsőség meg is írta, milyen jó üzlet egy szerencsés klikkelésért és ötvenezer forintért hozzájutni egy ilyen autóhoz.

Korai öröm

Vatera Vera húzta pár hétig az idegeket, aztán november 8-án vasárnap este egyszer csak megnyílt a licitálás az autóra. Egy tygger77 nicknevű felhasználó másodperceken belül lecsapott, és a Twitteren is világgá kürtölte: „ÉN NYERTEM A VATERÁS MERCIT!!! JUHÉÉÉÉÉ!”. Aztán a következő órákban furcsa dolgok történtek. Miután tygger77 kiörülte magát, megszűnt a Twitter-profilja, Vatera Vera twitjeiből pedig eltűnt a következő twit: „Egy kicsit elszámoltam, ezer bocsánat mindenkitől, és egyben köszönet a gáláns és nagyvonalú nyertesnek”. Közben a Mercedes státusza újra nyitottra váltott, és Vera 10-én keddre hirdetett licitálást. Aznap rendben meg is történt az aukció, egy nemlmlm nicknevű felhasználó vihette el az autót.

A neten már másnap megjelent az első blogbejegyzés, ami egyrészt előásta a net bugyraiból tygger77 Twitter-oldalát és Vatera Vera törölt twitjét, majd feltette a kérdés: lehet, hogy tygger 77 a Vatera embere volt és az aukciós oldal saját embere nyerte az autót? Egy másik összeesküvés-elmélet szerint annyi történt, hogy a Vatera kampányába hiba csúszott, és túl korán, véletlenül élesedett vasárnap a keddre tervezett aukció.

Tovább színezi az ügyet, hogy tygger77 a twitteroldalán K. Dávidként hirdette magát, és a netezők találtak is egy K. Dávidot, aki ráadásul tygger a bevált nickneve, de ő azt állítja a saját twitteroldalán, hogy semmi köze az ügyhöz. Azt pedig olvasóink jelezték nekünk, hogy a Mercedes alatt captchát kellett megadni, holott a Vaterán egyébként nem használnak captchákat.

Technikai hiba

A szövevényesnek tűnő történet megoldása a túl korán élesedő aukció forgatókönyve. „Az aukció 2009. november 8-án délután technikai hiba miatt valóban élesedett” – mondta el kérdésünkre Ajtony Csaba, a Vatera.hu Kft. marketingigazgatója. „A nyertessel a Vatera egyeztetett, és a vételtől mind az eladó, mind a vásárló fél elállt. A játék tisztaságának megőrzésének érdekében az aukció a licit akkori nyertesének beleegyezésével újraindult.”

Vagyis tygger77 lemondott a Mercedesről, pedig a Ptk. 211. paragrafusának értelmében – amit a Vatera felhasználási feltétele is idéz – az járt volna neki. Hogy ez végtelen jófejség vagy végtelen naivság, azt már döntse el az olvasó. A Vatera és tygger77 közötti megegyezés részleteiről mindenesetre nincsenek további részleteink, mert Ajtony szerint „további információt a licit nyertesének védelmében a nyertes kérésére nem áll módunkban adni”.

A marketingigazgató elmondta, hogy a Vatera egyébként semmilyen kapcsolatban nem állt tygger77-tel és Vatera Vera törölt twitje valóban létezett, csak tygger77 kérésére minden vele kapcsolatos és rá utaló üzenetet töröltek. Captchás védelem pedig azért volt az autó alatt, hogy kizárják a licitálóbotokat és megőrizzék az aukció tisztaságát.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM