Jön az igazi HD a YouTube-ra

2009.11.13. 11:36 Módosítva: 2009.11.13. 11:36
Az 1080p szabványnak megfelelő, nagy felbontású videókat nézhet jövő héttől a YouTube-on, aki bírja sávszélességgel, processzorral, és monitorfelbontással.

A tavaly márciusban elindult YouTube HD még valójában nem érdemelte ki a HD minősítést, hiszen csak 864*480 pixeles videókat kaptunk, de aztán éppen egy éve átálltak a 720p szabványra. Most pedig a Google a hivatalos YouTube-blogban jelentette be, hogy jövő héttől a két HD-szabvány közül a nagyobb, jobb minőségű 1080p-t is támogatja majd a videómegosztó. Jelenleg a nagy felbontású videók legjobb elérhető verziója 1280*720-as felbontású, és az interneten közkedvelt H.264 rendszerrel tömörített. A most induló új HD YouTube-csatornán 1920*1080 képpont felbontásban nézhetünk majd videókat.

A YouTube minden feltöltött videóból megtartja az eredeti verziót az oldalra felkerülő, megfelelő méretre és minőségűre konvertált változat mellett, így azok a videók, amelyeket 1080p-ben töltöttek fel a felhasználók, automatikusan megjelennek nagyobb felbontásban is az új rendszerben, nem kell ezeket újra beküldeni. Az új szolgáltatás abban a pillanatban indul, ahogy végeztek a már meglevő, és erre alkalmas tartalmak 1080p-be konvertálásával.

A Google az új szolgáltatáshoz erős gépet (ilyen felbontású mozgókép valós idejű kikódolása és megjelenítése már erősen megizzasztja a processzort) és nagy monitort ajánl, de elkél majd hozzá a stabil és gyors internetkapcsolat is. A videók méretkorlátját valószínűleg ezzel megemelik a mostani két gigabájtról, de a tízperces limit marad. A YouTube illetékesei azt nyilatkozták, nem aggódnak amiatt, hogy a nagyobb méretű fájlok kiszolgálása erősebb szerverparkot és nagyobb sávszélességet igényel, és így további költségeket okoz majd, szerintük ez belefér a cégnek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla