Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön az igazi HD a YouTube-ra

2009.11.13. 11:36 Módosítva: 2009-11-13 11:36:35
Az 1080p szabványnak megfelelő, nagy felbontású videókat nézhet jövő héttől a YouTube-on, aki bírja sávszélességgel, processzorral, és monitorfelbontással.

A tavaly márciusban elindult YouTube HD még valójában nem érdemelte ki a HD minősítést, hiszen csak 864*480 pixeles videókat kaptunk, de aztán éppen egy éve átálltak a 720p szabványra. Most pedig a Google a hivatalos YouTube-blogban jelentette be, hogy jövő héttől a két HD-szabvány közül a nagyobb, jobb minőségű 1080p-t is támogatja majd a videómegosztó. Jelenleg a nagy felbontású videók legjobb elérhető verziója 1280*720-as felbontású, és az interneten közkedvelt H.264 rendszerrel tömörített. A most induló új HD YouTube-csatornán 1920*1080 képpont felbontásban nézhetünk majd videókat.

A YouTube minden feltöltött videóból megtartja az eredeti verziót az oldalra felkerülő, megfelelő méretre és minőségűre konvertált változat mellett, így azok a videók, amelyeket 1080p-ben töltöttek fel a felhasználók, automatikusan megjelennek nagyobb felbontásban is az új rendszerben, nem kell ezeket újra beküldeni. Az új szolgáltatás abban a pillanatban indul, ahogy végeztek a már meglevő, és erre alkalmas tartalmak 1080p-be konvertálásával.

A Google az új szolgáltatáshoz erős gépet (ilyen felbontású mozgókép valós idejű kikódolása és megjelenítése már erősen megizzasztja a processzort) és nagy monitort ajánl, de elkél majd hozzá a stabil és gyors internetkapcsolat is. A videók méretkorlátját valószínűleg ezzel megemelik a mostani két gigabájtról, de a tízperces limit marad. A YouTube illetékesei azt nyilatkozták, nem aggódnak amiatt, hogy a nagyobb méretű fájlok kiszolgálása erősebb szerverparkot és nagyobb sávszélességet igényel, és így további költségeket okoz majd, szerintük ez belefér a cégnek.