Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google nem távolítja el a Michelle Obamát sértő képet

2009.11.25. 11:55
A Google bocsánatkérő szöveget tett ki a Michelle Obama nevére adott képkeresési találatok fölé, de a first ladyt majomként ábrázoló képet nem távolítja el.

Ha valaki rákeres Michelle Obama nevére a google.comon, a képkeresési találatok elsőként dobnak fel egy képszerkesztő programmal módosított képet, amely a first ladyt majomként ábrázolja. A kép a napokban több amerikai médiumnak is feltűnt, így Google kénytelen volt magyarázkodni.

obamamajom

Kedd délután Scott Rubin, a kaliforniai központú óriásvállalat szóvivője nyilatkozott az ügyről. Mint elmondta, a Google elnézést kér mindenkitől, akit bántanak a kereső találatai, de a sértő képeket nem távolítják el pusztán a panaszok miatt, még akkor sem, ha a kifogásolt képek a first ladyt ábrázolják.

„A Google a keresési eredmények egységességét nagyon fontosnak tartja” – magyarázta a cég lépést Rubin. A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy ha jogi úton rendelik el egy kép eltávolítását, természetesen eleget tesznek a kérésnek. A first ladyt majomként ábrázoló kép egyébként egy blogspot.com-os blogon található – ez a blogszolgáltatás pedig a Google tulajdona.

A Google egy lépést mégis megtett: Michelle Obama képkeresési találatai fölött most megjelenik egy, esetlegesen sértő találatokra figyelmeztető szöveg. Ugyanez a szöveg jelenik meg most már Barack Obama képkeresési találatai fölött is, illetve akkor például, ha a „jew” (zsidó) szóra keresünk a weboldalak között (a jew képkeresési találatai fölött már nem).

A Fehér Ház nem kommentálta az ügyet.