Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A Google nem távolítja el a Michelle Obamát sértő képet

2009.11.25. 11:55
A Google bocsánatkérő szöveget tett ki a Michelle Obama nevére adott képkeresési találatok fölé, de a first ladyt majomként ábrázoló képet nem távolítja el.

Ha valaki rákeres Michelle Obama nevére a google.comon, a képkeresési találatok elsőként dobnak fel egy képszerkesztő programmal módosított képet, amely a first ladyt majomként ábrázolja. A kép a napokban több amerikai médiumnak is feltűnt, így Google kénytelen volt magyarázkodni.

obamamajom

Kedd délután Scott Rubin, a kaliforniai központú óriásvállalat szóvivője nyilatkozott az ügyről. Mint elmondta, a Google elnézést kér mindenkitől, akit bántanak a kereső találatai, de a sértő képeket nem távolítják el pusztán a panaszok miatt, még akkor sem, ha a kifogásolt képek a first ladyt ábrázolják.

„A Google a keresési eredmények egységességét nagyon fontosnak tartja” – magyarázta a cég lépést Rubin. A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy ha jogi úton rendelik el egy kép eltávolítását, természetesen eleget tesznek a kérésnek. A first ladyt majomként ábrázoló kép egyébként egy blogspot.com-os blogon található – ez a blogszolgáltatás pedig a Google tulajdona.

A Google egy lépést mégis megtett: Michelle Obama képkeresési találatai fölött most megjelenik egy, esetlegesen sértő találatokra figyelmeztető szöveg. Ugyanez a szöveg jelenik meg most már Barack Obama képkeresési találatai fölött is, illetve akkor például, ha a „jew” (zsidó) szóra keresünk a weboldalak között (a jew képkeresési találatai fölött már nem).

A Fehér Ház nem kommentálta az ügyet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!