Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Szeptember 11-i üzenetek a neten

2009.11.27. 14:00
A titkos dokumentumok publikálására és kiszivárogtatásra szakosodott hírhedt weboldal, a Wikileaks a napokban félmillió, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás napján küldött személyihívó-üzenetet hozott nyilvánosságra.

A Wikileaks a 911.wikileaks.net című oldalon, ömlesztve publikált 573 ezer üzenetet. Az üzeneteket személyi hívókra küldték helyi idő szerint 2001. szeptember 11. hajnali 3 óra és szeptember 12. hajnali 3 között. A Wikileaks szóvivője, Daniel Schmitt úgy nyilatkozott, hogy az üzeneteket névtelen feladótól kapták néhány héttel ezelőtt.

Az üzenetek között találhatók privát üzenetek („Gyere haza, amint tudsz, itthon várlak”), olyanok, amelyek valószínűleg valamilyen, államigazgatási munkahelyi csipogóra érkeztek („Az elnök átszervezi az útját, nem tér vissza Washingtonba, de még nem tudni, hova megy”), illetve a kommunikációs rendszer túlterheltségét jelző automatikus üzenetek.

Netes elemzők szerint az üzenetek hitelesek, de sem a New York-i rendőrség, sem a tűzoltóság, sem az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat nem nyilatkozott az ügyben. Az USA Mobility nevű, személyi hívókkal foglalkozó cég szóvivője ugyanakkor az Associated Pressnek elmondta, problémásnak érzik az üzenetek nyilvánosságra hozatalát.

A Wikileaks lehetővé teszi felhasználóinak, hogy név nélkül hozzanak nyilvánosságra dokumentumokat. Az oldalt 2006-ban alapították amerikai, európai, ausztrál, tajvani és dél-afrikai emigránsok, újságírók, matematikusok és mérnökök. Az alapítók célja az oldallal az átláthatóság, a közérdekű információk publikálása.