Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Chrome már a harmadik legnagyobb böngésző

2010.01.04. 11:49
Az év utolsó hónapjának újra az Internet Explorer volt a nagy vesztese, a Firefox stagnál, a Chrome és a Safari viszont halad előre.

A Net Applications piackutató cég friss jelentése szerint a Google 16 hónapja elindított böngészője, a Chrome újabb mérföldkőhöz érkezett, mivel történetében először decemberben világszinten megelőzte az Apple Safariját, így a két nagy, az Internet Explorer és a Firefox után a harmadik helyet fogalja el.

Ez nem jelenti azt, hogy a Chrome most már valóban súlyos szereplő: egyelőre csak az történt, hogy innen-onnan összeszedett 0,7 százalékpontos növekedést, és ez elég volt az előrelépéshez, ám a 4,63 százalékos piaci részesedés még a Firefox 24,61 százalékától is nagyon messze van, nem beszélve az Explorer 62,69 százalékától. Valószínűleg minden konkurens böngészőtől elraboltak felhasználókat, mivel novemberhez képest mind az IE, mind a Firefox veszített népszerűségéből (ugyanakkor a Safari is emelkedett 0,1 százalékponttal, az Opera pedig a 2,4 százalékos decemberi szeletével története eddigi legjobb eredményét produkálta).

A legnagyobb bukta az Exploreré, a Microsoft böngészője egy hónap alatt közel egy százalékot veszített. A Chrome növekedése mögött az állhat, hogy hosszú várakozás után megjelentek a maces és a linuxos verziók belőle.

A tendenciák miatt leginkább a Microsoft aggódhat, az elmúlt fél évben havonta átlagosan közel egy százalékos visszaesést könyvelhetnek el, és az év eleje óta tartó trendet az Internet Explorer egyébként elégedettséggel fogadott, tavasszal megjelent 8-as verziója sem tudta mérsékelni. A cég nem túl határozott kampányt folytat a nyolc éve kiadott IE 6-os lecserélése érdekében, de az még mindig komoly szereplő, a Net Applications szerint közel annyian használják ezt az elavult szoftvert, mint a Firefoxot. Az viszont biztató, hogy a három IE közül (6-os, 7-es, 8-as) decemberben (megjelenése óta először) a 8-as verzió érte el a legjobb eredményt.

A munkahelyeken gyakorlatilag egyeduralkodó Internet Explorer mindig a szabadságolások idején veszít leginkább piaci részesedéséből, hiszen ilyenkor nem működnek ezek a számítógépek, és ez befolyásolja a mérés eredményeit. A januári-februári statisztikák reálisabb képet mutatnak majd a böngészők piacáról.