Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

5400 embert tartóztattak le Kínában online pornó miatt

2010.01.05. 09:55 Módosítva: 2010-01-05 09:55:14
A kínai kormány tűzzel-vassal irt mindent a neten, ami szerintük rosszra neveli az ifjúságot: pornó, szerencsejáték, a hivatalostól eltérő politikai eszmék.

A kínai hatóságok az eddigi legnagyobb onlinepornó-ellenes művelet keretében közel 9000 szexoldalt töröltek a netről, és 5394 embert tartóztattak le, ezeknek az oldalaknak az üzemeltetlése miatt. A hivatalos híradások nem szólnak arról, hogy egészen pontosan mivel is vádolják őket, és milyen büntetésre számíthatnak.

Az illetékes minisztérium szerint ez a lépés fontos mérföldkő volt az online bűnözés elleni harcban, és a pornográfiának, a szerencsejátéknak nincs helye a neten, ahol fiatalok tízmillióit fertőzheti meg.

A mostani razzia kínaiak által fenntartott, kínai szervereken levő oldalakkal foglalkozott, a következő lépés az országban külföldi cégek által futtatott, vagy a kínai piacra fókuszáló, de más országokban levő szerverekről működő oldalak lekapcsolása vagy blokkolása lesz. A minisztérium jutalmat kínál azoknak, akik információkkal segítik a pornóoldalak lekapcsolására szakosodott cyberrendőrséget.

Kína tavaly kezdett valóságos hadjáratba az olyan online tartalmak ellen, amit a kormány a társadalomra ártalmasnak tart: a pornó és a szerencsejáték mellett közösségi oldalak és online játékok vannak még a célkeresztben, illetve jogvédő szervezetek szerint minden olyan fórumot, blogot és weboldalt elhallgattatását is ezzel álcázzák, ami a hivatalostól eltérő politikai nézeteket hangoztat, vagy olyan kínos témákat feszeget, mint Tibet kérdése vagy a Tienanmen téri mészárlás.

A kínai állami tűzfal sok olyan oldal elérését blokkolja, amelyek nyugaton az internet legnépszerűbbjeinek számítanak, többek között a YouTube-ot, a Facebookot, a Twittert, és egy sor híroldalt.