Ödön
1 °C
11 °C

Újabb pornóinvázió a YouTube-on

2010.01.08. 15:41 Módosítva: 2010-01-08 15:42:40
A tavaly májusihoz hasonló pornóinváziót élt át csütörtökre virradó éjjel a YouTube. Pornóképekkel és -jelenetekkel preparált rajzfilmek és aranyoskiscicás házivideók ezrei tűntek fel a videómegosztón, amelyek az automatikus szűrést kikerülték, a kézi ellenőrzés és törlés számára pedig egyszerűen túl nagy volt a mennyiségük ahhoz, hogy gyorsan meg lehessen szabadulni tőle.

Az akciót a 4chan fórum közössége tervelte ki és követte el, akik egyrészt a legtöbb vicces online mém elterjesztéséről, másrészt a nem ritkán durva és ízléstelen tréfáikról ismertek. A pornóinvázió bosszú volt a YouTube ellen, amiért a videómegosztó felfüggesztette egy 8 éves amerikai srác, Luke Taylor, alias Lukeywes1234 hozzáférését.

Luke egy teljesen hétköznapi fiú, aki arról töltögetett fel webkamerás videókat a YouTube-ra, ahogy a Harry Potterről vagy a Super Marióról beszél, vagy éppen szellemvadászost játszik a szobájában. Ahogy annak idején a Star Wars Kidet, Lukeywest is felfedezte magának a vicces kedvű netes közösség, de őt nem kigúnyolták, hanem eljátszották, hogy borzasztóan tetszik nekik, amit csinál, és ezrével iratkoztak fel Luke YouTube-csatornájára, őt dicsőítő videókat készítettek és rajongói klubokat alapítottak.

A YouTube végül megelégelte a jelenséget, és felfüggesztették Luke hozzáférését, arra hivatkozva, hogy az oldal szabályzata szerint 13 év felett lehet csak videókat feltölteni. A 4chan fórumozói felbőszültek azon, hogy a kedvencüket és fő poénforrásukat elveszik tőlük, és bosszút esküdtek. A jól megszervezett akció azzal indult, hogy jelszóval védett, privát videóként töltötték fel a pornóval preparált, a YouTube automatikus szűrőin átjutó videókat a rendszerbe, majd egyszerre vették le az összesről a jelszavakat, publikussá téve a pornóbombákat.

Mivel a YouTube-ra percenként átlagban 20 órányi új videót töltenek fel, az ellenőrzőszoftver aránylag felületes, sok próbálgatással ki lehet tesztelni, mi az, amit nem vesz észre, majd kattintékony témájú és című olyan videókba rejtve, és a több száz fős támadó csapat többi tagjától a pozitív értékeléseket begyűjtve meg lehet oldani, hogy a csali videók a legnézettebbek toplistáira kerüljenek.

A YouTube illetékesei közölték, hogy az invázió nyomait 24 órán belül eltüntették, és a támadókat kitiltották a videómegosztóról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?