Twitteren és Facebookon kér segítséget Haiti

A telefonvonalak többségét tönkretette a földrengés Haitin, de az internetes kapcsolat nem mindenütt szakadt meg. A Twitter, a Facebook és a YouTube közösségi oldalakat a katasztrófával kapcsolatos képek és hírek terjesztésére használják.

"Hatalmas földrengést éltem át itt Port au Prince-ben, a falak ledőltek. Mindannyian jól vagyunk és imádkozunk azért, akik a nyomornegyedekben élnek" - írta Troy Livesay, aki a szerencsétlenség kezdete óta folyamatosan ír a Twitterre. "Templomi kórusok énekelnek imákat városszerte. Szépséges hang ez a rémes tragédiában" - írta a tragédiát követő első éjszakán. "Egész éjjel utórezgések voltak. A nagy rengés után gyorsan lement a nap. Most már felkelt. Hátborzongató a csend" - közölte helyi idő szerint szerda reggel.

Mások is a közösségi portálokon számoltak be a történtekről, amelyeket aztán a főbb nemzetközi médiumok is átvettek. A Facebookon több segélyoldalt is létrehoztak szerdán napközben. Egy Olaszországban bejegyzett csoporthoz 142 ezren, az Earthquake Haiti nevű másikhoz pedig 53 ezren csatlakoztak időközben a világ számos részéről.

A Twitteren legtöbbet forgó témák toplistáján az első tízből négy a földrengésről szól, a Google keresési statisztikáiban a top20 legkeresettebb témából 11 Haitivel kapcsolatos. A legforróbb téma most egy Pat Robertson nevű baptista lelkész, aki a saját igehirdető tévéműsorában jelentette ki, hogy Haiti népe sok száz éve alkut kötött az ördöggel, és ennek az árát fizetik most.

A Yele haiti jótékonysági szervezet Twitter-oldala a földrengés óta az egész mikroblog második leglátogatottabbja, itt főként azzal foglalkoznak, hogy útbaigazítást adjanak a netezőknek, hogy hogyan tudnak adományokkal segíteni a túlélőknek. A hivatalos weboldaluk viszont rendszeresen összeomlik a rengeteg látogató miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport