Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Twitteren és Facebookon kér segítséget Haiti

A telefonvonalak többségét tönkretette a földrengés Haitin, de az internetes kapcsolat nem mindenütt szakadt meg. A Twitter, a Facebook és a YouTube közösségi oldalakat a katasztrófával kapcsolatos képek és hírek terjesztésére használják.

"Hatalmas földrengést éltem át itt Port au Prince-ben, a falak ledőltek. Mindannyian jól vagyunk és imádkozunk azért, akik a nyomornegyedekben élnek" - írta Troy Livesay, aki a szerencsétlenség kezdete óta folyamatosan ír a Twitterre. "Templomi kórusok énekelnek imákat városszerte. Szépséges hang ez a rémes tragédiában" - írta a tragédiát követő első éjszakán. "Egész éjjel utórezgések voltak. A nagy rengés után gyorsan lement a nap. Most már felkelt. Hátborzongató a csend" - közölte helyi idő szerint szerda reggel.

Mások is a közösségi portálokon számoltak be a történtekről, amelyeket aztán a főbb nemzetközi médiumok is átvettek. A Facebookon több segélyoldalt is létrehoztak szerdán napközben. Egy Olaszországban bejegyzett csoporthoz 142 ezren, az Earthquake Haiti nevű másikhoz pedig 53 ezren csatlakoztak időközben a világ számos részéről.

A Twitteren legtöbbet forgó témák toplistáján az első tízből négy a földrengésről szól, a Google keresési statisztikáiban a top20 legkeresettebb témából 11 Haitivel kapcsolatos. A legforróbb téma most egy Pat Robertson nevű baptista lelkész, aki a saját igehirdető tévéműsorában jelentette ki, hogy Haiti népe sok száz éve alkut kötött az ördöggel, és ennek az árát fizetik most.

A Yele haiti jótékonysági szervezet Twitter-oldala a földrengés óta az egész mikroblog második leglátogatottabbja, itt főként azzal foglalkoznak, hogy útbaigazítást adjanak a netezőknek, hogy hogyan tudnak adományokkal segíteni a túlélőknek. A hivatalos weboldaluk viszont rendszeresen összeomlik a rengeteg látogató miatt.