Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Bezárja a Microsoft a Google-Kína cyberháborút kirobbantó biztonsági rést

2010.01.20. 13:16 Módosítva: 2010-01-20 13:16:22
Miután már több országban a kormány figyelmeztette az internetezőket, hogy ne használják az Internet Explorert, a Microsoft bejelentette, hogy éjt nappallá téve dolgoznak a böngésző hírhedtté vált biztonsági résének befoltozásán. A javítócsomag már készen van, most tesztelik, hogy biztosan működik-e, és nem okoz-e esetleg újabb galibákat a böngésző kódjában.

Az Internet Explorer 6-os (vagyis elég régi, elavult) verziójának biztonsági rése akkor vált hírhedtté, amikor kiderült, hogy kínai hackerek vagy állami megbízásból vagy nem (valószínűleg sosem fogják rájuk bizonyítani) ezen keresztül törtek fel Gmail-postafiókokat a Google-nél és legalább harminc amerikai vállalatnál. Később a hibát az Explorer 7-es és 8-as verziójában is felfedezték.

Hogy meddig tart még a javítócsomag tesztelése, azt nem árulta el a Microsoft, de az biztos, hogy a szokásos menetrenden (minden hónap második keddjén szokta a cég letölthetővé tenni az előző havi javításokat) kívül fogják kiadni a sürgős patchet.

A Kína-Google háború újabb epizódjaként egyébként kiderült, hogy a Yahoo specialistái tudtak a hackertámadásokról, de nem jelezték őket az érintett cégeknek, illetve hogy a legnagyobb kínai kereső, a Baidu amerikai forrásokat sejt a szervereiket ért támadás ellen (annak ellenére, hogy az Iranian Cyber Army nevű iráni hackercsapat vállalta a felelősséget a kereső feltöréséért). Pert is indítottak a doménregisztrációval foglalkozó Register.com cég ellen, hogy adja ki az ő ip-címtartományukból érkező hackerek adatait.

Kedden hajnalban a YouTube is leállt fél órára, változatos hibaüzenetekkel visszadobva a látogatókat. Mivel a videomegosztó illetékesei nem nyilatkoznak az ügyről, sokan ezt is a Google és a kínaiak közötti háború egyik fejezetének látják, és hackertámadást sejtenek mögötte.