Jenő
-2 °C
6 °C

Bezárja a Microsoft a Google-Kína cyberháborút kirobbantó biztonsági rést

2010.01.20. 13:16 Módosítva: 2010-01-20 13:16:22
Miután már több országban a kormány figyelmeztette az internetezőket, hogy ne használják az Internet Explorert, a Microsoft bejelentette, hogy éjt nappallá téve dolgoznak a böngésző hírhedtté vált biztonsági résének befoltozásán. A javítócsomag már készen van, most tesztelik, hogy biztosan működik-e, és nem okoz-e esetleg újabb galibákat a böngésző kódjában.

Az Internet Explorer 6-os (vagyis elég régi, elavult) verziójának biztonsági rése akkor vált hírhedtté, amikor kiderült, hogy kínai hackerek vagy állami megbízásból vagy nem (valószínűleg sosem fogják rájuk bizonyítani) ezen keresztül törtek fel Gmail-postafiókokat a Google-nél és legalább harminc amerikai vállalatnál. Később a hibát az Explorer 7-es és 8-as verziójában is felfedezték.

Hogy meddig tart még a javítócsomag tesztelése, azt nem árulta el a Microsoft, de az biztos, hogy a szokásos menetrenden (minden hónap második keddjén szokta a cég letölthetővé tenni az előző havi javításokat) kívül fogják kiadni a sürgős patchet.

A Kína-Google háború újabb epizódjaként egyébként kiderült, hogy a Yahoo specialistái tudtak a hackertámadásokról, de nem jelezték őket az érintett cégeknek, illetve hogy a legnagyobb kínai kereső, a Baidu amerikai forrásokat sejt a szervereiket ért támadás ellen (annak ellenére, hogy az Iranian Cyber Army nevű iráni hackercsapat vállalta a felelősséget a kereső feltöréséért). Pert is indítottak a doménregisztrációval foglalkozó Register.com cég ellen, hogy adja ki az ő ip-címtartományukból érkező hackerek adatait.

Kedden hajnalban a YouTube is leállt fél órára, változatos hibaüzenetekkel visszadobva a látogatókat. Mivel a videomegosztó illetékesei nem nyilatkoznak az ügyről, sokan ezt is a Google és a kínaiak közötti háború egyik fejezetének látják, és hackertámadást sejtenek mögötte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?