Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Videokölcsönzőt indít a YouTube

2010.01.21. 10:49 Módosítva: 2010-01-21 10:50:02
A YouTube újabb lépést tesz, hogy az egymilliárd vicces amatőrvideó és bedigizett zenés klip birodalmából (illetve inkább amellett) a profi tartalomra koncentráló, a nagy stúdiókkal együttműködő, és tőlük némi pénzt is leakasztó rendszerré váljon.

A hivatalos YouTube-blogon jelentették be, hogy január végén elkezdik legújabb szolgáltatásuk, a videokölcsönzés nyilvános tesztüzemét. Az akció egyben a Sundance filmfesztivál reklámja is, ugyanis első körben a fesztiválon bemutatott filmek kerülnek a kölcsönző kínálatába.

A filmeket 3,99 dollárért lehet kikölcsönözni, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy 48 órán át válik elérhetővé a videó, azalatt annyiszor nézzük meg, amennyiszer csak akarjuk (hogy hogyan akadályozza meg a rendszer, hogy ezzel együtt le is mentsük a gépünkre, egyelőre nem ismert, ahogyan az sem, hogy hogyan osztozik a kölcsönzési díjon a YouTube és a film kiadója). A későbbiekben a kölcsönzési időt és az árat is a film jogtulajdonosa állíthatja majd be.

Az online videókölcsönző bizniszben a YouTube a maga hatalmas látogatószámaival  kemény konkurenciát jelenthet az iTunesnak, az Amazonnak, a Netflixnek, és a Blockbuster videotéka-hálózat online szolgáltatásainak.  Elemzők szerint ha a kölcsönzős biznisz bejön, az sokat segíthet a YouTube-nak, hogy a 2009-es forgalmát  a másfélszeresére emelje, és elérje a 700 millió dolláros bevételt.

Bár a Google nem árul el részleteket arról, hogy mennyibe kerül a hatalmas sávszélességet és háttértároló kapacitást igénylő videomegosztó fenntartása, de a Barclays Capital elemzőcég szakértője, Douglas Anmuch az AP hírügynökség kérdésére azt mondta, a 700 millió jó eséllyel nyereségessé teheti a YouTube-ot.

A kölcsönző beindításában a legnehezebb várhatóan a filmforgalmazók meggyőzése lesz arról, hogy az egyes filmek dvd- és bluray-megjelenésével egy időben tegyék lehetővé a kölcsönzés elindítását. A stúdiók hagyományosan tartanak attól, hogy ez ronthat a lemezes kiadások eladási adatain, amin sokkal nagyobb hasznuk van, mint bármilyen kölcsönzésen.