Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Videokölcsönzőt indít a YouTube

2010.01.21. 10:49 Módosítva: 2010-01-21 10:50:02
A YouTube újabb lépést tesz, hogy az egymilliárd vicces amatőrvideó és bedigizett zenés klip birodalmából (illetve inkább amellett) a profi tartalomra koncentráló, a nagy stúdiókkal együttműködő, és tőlük némi pénzt is leakasztó rendszerré váljon.

A hivatalos YouTube-blogon jelentették be, hogy január végén elkezdik legújabb szolgáltatásuk, a videokölcsönzés nyilvános tesztüzemét. Az akció egyben a Sundance filmfesztivál reklámja is, ugyanis első körben a fesztiválon bemutatott filmek kerülnek a kölcsönző kínálatába.

A filmeket 3,99 dollárért lehet kikölcsönözni, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy 48 órán át válik elérhetővé a videó, azalatt annyiszor nézzük meg, amennyiszer csak akarjuk (hogy hogyan akadályozza meg a rendszer, hogy ezzel együtt le is mentsük a gépünkre, egyelőre nem ismert, ahogyan az sem, hogy hogyan osztozik a kölcsönzési díjon a YouTube és a film kiadója). A későbbiekben a kölcsönzési időt és az árat is a film jogtulajdonosa állíthatja majd be.

Az online videókölcsönző bizniszben a YouTube a maga hatalmas látogatószámaival  kemény konkurenciát jelenthet az iTunesnak, az Amazonnak, a Netflixnek, és a Blockbuster videotéka-hálózat online szolgáltatásainak.  Elemzők szerint ha a kölcsönzős biznisz bejön, az sokat segíthet a YouTube-nak, hogy a 2009-es forgalmát  a másfélszeresére emelje, és elérje a 700 millió dolláros bevételt.

Bár a Google nem árul el részleteket arról, hogy mennyibe kerül a hatalmas sávszélességet és háttértároló kapacitást igénylő videomegosztó fenntartása, de a Barclays Capital elemzőcég szakértője, Douglas Anmuch az AP hírügynökség kérdésére azt mondta, a 700 millió jó eséllyel nyereségessé teheti a YouTube-ot.

A kölcsönző beindításában a legnehezebb várhatóan a filmforgalmazók meggyőzése lesz arról, hogy az egyes filmek dvd- és bluray-megjelenésével egy időben tegyék lehetővé a kölcsönzés elindítását. A stúdiók hagyományosan tartanak attól, hogy ez ronthat a lemezes kiadások eladási adatain, amin sokkal nagyobb hasznuk van, mint bármilyen kölcsönzésen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!