Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új ledes adatátviteli rekord született

2010.01.22. 13:44 Módosítva: 2010-01-22 13:45:45
A Siemensnek sikerült 500 Mbit/s-ot elérnie fehér fényforrás segítségével. A technológia kiegészítheti a wifit és tovább növelheti az adatbiztonságot.

A Siemensnek sikerült megdöntenie saját korábbi rekordját a ledes adattovábbítás terén: a vállalat mérnökei, együttműködésben a berlini Heinrich Hertz Intézet kutatóival, 500 Mbit/s-os sebességet értek el a piacon kapható egyik legerősebb fehér fényforrás, az Ostar LED segítségével. Az adatokat a dióda által kibocsátott fény intenzitásának apró modulációjával küldték át üres térben pontosan öt méter távolságba, ahol egy detektor átalakította a jelet elektromos impulzusokká.

A cég kutatóközpontja előzőleg 200 Mbit/s-ot ért el egy hasonló teszt során, vagyis a sebességet jelentősen sikerült növelniük, a távolság azonban továbbra is relatíve apró maradt. Igaz, egy másik, „nagyobb távolságot” (a Siemens pontos adatot nem közölt) felölelő kísérletben öt led együttes alkalmazásával 100 Mbit/s-os sebességet is mutattak a műszerek.

A Siemens a VLC (Visible Light Communication) néven jegyzett technológia előnyei között külön kiemelte a bosszantó wifi-interferencia elkerülésének lehetőségét: habár a megoldás jelenleg nem alkalmas a népszerű vezeték nélküli hálózat helyettesítésére, nagyszerűen kiegészítheti azt olyan épületekben, ahol a wifik egymást zavarhatják. Ennek csupán annyi a magyarázata, hogy a látható fényt jelenleg nem használják információ direkt továbbítására a műszaki megoldásokban. Egy másik említésre méltó terület a rendszer biztonságossága: ami (vagy aki) nem látja a fényt, az értelemszerűen le sem tudja hallgatni a kommunikációt.