Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Új ledes adatátviteli rekord született

2010.01.22. 13:44 Módosítva: 2010.01.22. 13:45
A Siemensnek sikerült 500 Mbit/s-ot elérnie fehér fényforrás segítségével. A technológia kiegészítheti a wifit és tovább növelheti az adatbiztonságot.

A Siemensnek sikerült megdöntenie saját korábbi rekordját a ledes adattovábbítás terén: a vállalat mérnökei, együttműködésben a berlini Heinrich Hertz Intézet kutatóival, 500 Mbit/s-os sebességet értek el a piacon kapható egyik legerősebb fehér fényforrás, az Ostar LED segítségével. Az adatokat a dióda által kibocsátott fény intenzitásának apró modulációjával küldték át üres térben pontosan öt méter távolságba, ahol egy detektor átalakította a jelet elektromos impulzusokká.

A cég kutatóközpontja előzőleg 200 Mbit/s-ot ért el egy hasonló teszt során, vagyis a sebességet jelentősen sikerült növelniük, a távolság azonban továbbra is relatíve apró maradt. Igaz, egy másik, „nagyobb távolságot” (a Siemens pontos adatot nem közölt) felölelő kísérletben öt led együttes alkalmazásával 100 Mbit/s-os sebességet is mutattak a műszerek.

A Siemens a VLC (Visible Light Communication) néven jegyzett technológia előnyei között külön kiemelte a bosszantó wifi-interferencia elkerülésének lehetőségét: habár a megoldás jelenleg nem alkalmas a népszerű vezeték nélküli hálózat helyettesítésére, nagyszerűen kiegészítheti azt olyan épületekben, ahol a wifik egymást zavarhatják. Ennek csupán annyi a magyarázata, hogy a látható fényt jelenleg nem használják információ direkt továbbítására a műszaki megoldásokban. Egy másik említésre méltó terület a rendszer biztonságossága: ami (vagy aki) nem látja a fényt, az értelemszerűen le sem tudja hallgatni a kommunikációt.