Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Google-ügy: Kína tagad és ellenáll

2010.01.25. 10:22 Módosítva: 2010-01-25 10:25:22
Az internet szabályozása Kínában összhangban van a törvényekkel, és nem lehet célpontja igazságtalan beavatkozásnak, ezt Kína sohasem fogja megengedni – mondta vasárnap egy pekingi kormányszóvivő.

A kínai kormány információs irodájának szóvivője szerint az internet szabályozása Kínában egy megbízható és hasznos információs hálózat kialakítását szolgálja, ami a gazdasági és a társadalmi fejlődés szempontjából is fontos. Ennek részeként határozottan tiltottak az olyan internetes tartalmak, amelyek az államhatalom megdöntésére, erőszakra, terrorizmusra buzdítanak, vagy pornográf jellegűek – emelte ki a szóvivő a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában „Mindennek semmi köze az internet szabadságának korlátozásához” – fogalmazott.

Kína szívesen működik együtt és cserél véleményt az internet fejlesztéséről és irányításáról más országokkal, de határozottan ellenszegül minden olyan kísérletnek, amely a kínai törvények ellen irányul, illetve amely a kínai belügyekbe való igazságtalan beavatkozás – hangoztatta a szóvivő. A politikus reagált azokra a vádakra is, amelyek szerint a kormánynak köze lenne ahhoz, hogy kínai hackerek támadják a Google-t. A szóvivő alaptalannak nevezte ezeket a feltételezéseket.

Üzleti ügyből diplomáciai balhé

Csütörtökön Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kemény hangú beszédben sürgette Pekinget, hogy vizsgálja ki a Google ellen irányult hackertámadásokat. Clinton beszédében az egész világon egységesen elérhető, szabad információs világháló megteremtését szorgalmazta, és más országokkal együtt felszólította Kínát, hogy biztosítsa az internet szabadságát. A Fehér Ház ugyancsak közölte, hogy Barack Obama elnököt továbbra is aggasztja a Google internetes szolgáltató és a kínai kormány között folyó vita.

Ho Ja-fej kínai külügyminiszter-helyettes korábban azt mondta: Peking nem akarja túlértékelni a Google kiváltotta helyzetet, nem szándékozik azt a kínai-amerikai kapcsolatok részévé tenni. A Google azon bejelentését, amely szerint keresőjében nem hajlandó tovább cenzúrázni a tartalmakat, mert kínai területről kiinduló, azonosítatlan hackertámadások érték a rendszerét, Pekingben eddig egy külföldi vállalat üzleti döntésének tekintették, hangsúlyozva, hogy a helyi törvények minden cégre vonatkoznak.

Kínában 384 millióan használják az internetet, és a weblapok száma eléri a 3 millió 680 ezret. Kínában több millió online fórum működik, és 200 millió felett van a blogok száma. Naponta négyszázmillió új blogbejegyzés születik a Kínai Nagy Tűzfal mögött.