Árpád
-2 °C
4 °C

Google-ügy: Kína tagad és ellenáll

2010.01.25. 10:22 Módosítva: 2010-01-25 10:25:22
Az internet szabályozása Kínában összhangban van a törvényekkel, és nem lehet célpontja igazságtalan beavatkozásnak, ezt Kína sohasem fogja megengedni – mondta vasárnap egy pekingi kormányszóvivő.

A kínai kormány információs irodájának szóvivője szerint az internet szabályozása Kínában egy megbízható és hasznos információs hálózat kialakítását szolgálja, ami a gazdasági és a társadalmi fejlődés szempontjából is fontos. Ennek részeként határozottan tiltottak az olyan internetes tartalmak, amelyek az államhatalom megdöntésére, erőszakra, terrorizmusra buzdítanak, vagy pornográf jellegűek – emelte ki a szóvivő a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában „Mindennek semmi köze az internet szabadságának korlátozásához” – fogalmazott.

Kína szívesen működik együtt és cserél véleményt az internet fejlesztéséről és irányításáról más országokkal, de határozottan ellenszegül minden olyan kísérletnek, amely a kínai törvények ellen irányul, illetve amely a kínai belügyekbe való igazságtalan beavatkozás – hangoztatta a szóvivő. A politikus reagált azokra a vádakra is, amelyek szerint a kormánynak köze lenne ahhoz, hogy kínai hackerek támadják a Google-t. A szóvivő alaptalannak nevezte ezeket a feltételezéseket.

Üzleti ügyből diplomáciai balhé

Csütörtökön Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kemény hangú beszédben sürgette Pekinget, hogy vizsgálja ki a Google ellen irányult hackertámadásokat. Clinton beszédében az egész világon egységesen elérhető, szabad információs világháló megteremtését szorgalmazta, és más országokkal együtt felszólította Kínát, hogy biztosítsa az internet szabadságát. A Fehér Ház ugyancsak közölte, hogy Barack Obama elnököt továbbra is aggasztja a Google internetes szolgáltató és a kínai kormány között folyó vita.

Ho Ja-fej kínai külügyminiszter-helyettes korábban azt mondta: Peking nem akarja túlértékelni a Google kiváltotta helyzetet, nem szándékozik azt a kínai-amerikai kapcsolatok részévé tenni. A Google azon bejelentését, amely szerint keresőjében nem hajlandó tovább cenzúrázni a tartalmakat, mert kínai területről kiinduló, azonosítatlan hackertámadások érték a rendszerét, Pekingben eddig egy külföldi vállalat üzleti döntésének tekintették, hangsúlyozva, hogy a helyi törvények minden cégre vonatkoznak.

Kínában 384 millióan használják az internetet, és a weblapok száma eléri a 3 millió 680 ezret. Kínában több millió online fórum működik, és 200 millió felett van a blogok száma. Naponta négyszázmillió új blogbejegyzés születik a Kínai Nagy Tűzfal mögött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?