Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Dél-Koreában a leggyorsabb az internet

2010.02.02. 14:55
18 százalékot emelkedett az internetezők átlagos sávszélessége az elmúlt negyedévben, derül ki az Akamai State of the Internet című tanulmányából, amit három havonta adnak ki a cég online adatforgalmi elemzéssel foglalkozó szakértői.

A leggyorsabb kapcsolattal továbbra is a dél-koreaiak büszkélkedhetnek (14,6 megabit az átlag az országban), ráadásul a sávszélesség növekedésének üteme is itt a leggyorsabb az egész világon. A koreaiak előnye óriási a második helyezett japánok (7,9 megabit) és hongkongiak (7,6 megabit) előtt. A top10 további pozícióin csupa európai ország áll, meglepő módon Románia a legjobb a kontinensen 6,2 megabites adattal, megelőzve Svédországot, Írországot, Hollandiát, Svájcot, Dániát és Csehországot. Az USA csak a 18. helyen áll, a britek pedig a 26.-on.

Magyarország nem szerepel a listán, a tanulmányban mégis felbukkan néhány magyar név: Pécs, Miskolc és Debrecen is feltűnik a szélessávú kapcsolattal legjobban ellátott európai városok toplistáin. A világ legjobb internettel rendelkező tíz városából egyébként hat dél-koreai.

A tanulmányban a szélessávot három kategóriára bontják: 2 és 5 megabit között sima szélessávnak, 5 és 20 között a nagysebességűnek, 25 felett pedig extrém gyorsnak nevezik. Minden kategóriában Dél-Korea a világelső, ahol a netkapcsolatok 74 százaléka legalább 5 megabites, és 16 százalék van 25 megabit felett.

A lakosság arányához viszonyított szélessávú elérésekben Skandinávia vezet: Norvégia az első, aztán Dánia, Svédország, Hollandia és Monaco jön. A felmérés szerint egyébként ma az interneten az ip-címek 40 százaléka vagy Amerikában vagy Kínában levő számítógéphez kötődik.

Az Akamai felmérte az online biztonság helyzetét is: kutatásaik szerint az internetes támadások és rosszindulatú programok legtöbbje (13 százalék) Oroszországból érkezik, a második legveszélyesebb ország Brazília, aztán az USA és Kína következik. A top10-be befért még Olaszország, Tajvan, Németország, Argentína, India és Románia. Az online támadások kétharmada ebből a tíz országból indul.