Emma
5 °C
10 °C

Harmincszorosára ugrott az IPV6-alapú adatforgalom a neten

2010.02.03. 16:11 Módosítva: 2010.02.03. 16:12
Több, internetes adatforgalom elemzésével foglalkozó cég is jelezte, hogy a hétvégén hirtelen óriási urgást tapasztaltak az IPV6-alapú adatforgalomban az egész interneten.

Szinte egyik percről a másikra a megszokott harmincszorosára ugrott a forgalom, aminek a forrásai a Google adatközpontjai voltak. Mint kiderült, hosszas tesztelés után a YouTube bekapcsolta a technológia támogatását, ennek volt köszönhető a jelenség.

Az ip-címtartományok kiosztásásával foglalkozó szervezetek örömmel fogadták a hírt, és a többi nagy online céget is arra bíztatják, hogy álljanak át IPV6-ra, mielőtt még késő lenne (a Google egyébként már támogatja a technológiát a keresőben, a Gmailben, a Wave-ben és a Docsban is többek között). Eddig nem volt érezhető különösebb lelkesedés a szolgáltatók részéről az átállásra, érdemes megfigyelni például a budapesti adatcserélő központ grafikonjait, ahol a magyar netes adatforgalom nagy része átfolyik: az IPV4-es forgalom csúcsidőben több órára 120 gigabit fölé kúszik, míg az IPV6-os csak néhány megabitet tesz ki.

Az átállás azért lenne fontos, mert az interneten vészesen fogy a hely. Minden eszköz, amit az internetre csatlakoztatunk, egy egyedi azonosító számot, ip-címet kap, ez alapján találják meg a gépeket a nekik küldött adatcsomagok. Az ip-címeket sokáig az IPV4 rendszer kezelte, ami elméletileg kettő a harminckettediken, vagyis nagyjából 4,3 milliárd cím kiosztását teszi lehetővé (a gyakorlatban ennél jóval kevesebbet, mert sok cím le van foglalva helyi hálózatoknak vagy más célokra). Mivel egyre több gép csatlakozik a netre, mára alig pár százmillió szabad cím maradt, és a szakemberek számításai szerint 2011 végén vagy 2012 elején jön el az a pont, amikor az összes elfogy.

Ennek megelőzésére találták ki az IPV6 rendszert, ami 128 biten tárol egy címet, és annyi hely van a címtartományában, ami a világ végéig elég lesz (a Földön ma élő minden emberre 50 milliárdszor milliárdszor milliárd IPv6-cím jut benne). A YouTube - mint az egyik legnagyobb forgalmú weboldal az interneten – támogatása talán elindítja azt a tömeges átállást az új rendszerre, amiben a szakértők bizakodnak, mielőtt igazán megfogyatkoznak a szabad címek. Az átálláshoz egyébként az internetszolgáltatónál kell frissíteni a rendszert, csak szoftveres változtatásokra van szükség, új hardvereket nem kell munkába állítani.