Frissítés miatt leáll az Ügyfélkapu hétvégén

2010.02.25. 16:50 Módosítva: 2010.02.25. 16:52
Ha minden jól megy, és nem akadnak váratlan problémák, akkor hétfőtől új felületen lesz elérhető a portál. Ha nem sikerül az átállás, a régi felület marad tavasz végéig.

Az Ügyfélkapu új felületét és bevezetését az üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. február végére, egy ügyintézési szempontból csendesebb időszakra tervezte, és ezt a szándékot bizonyítja az, hogy a magyarorszag.hu oldalán napok óta olvasható a figyelmeztetés: „Tisztelt Felhasználó! Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálon és az Ügyfélkapun 2010. február 26-án (péntek) 22:00 órától március 1-én (hétfő) 04:00 óráig karbantartás lesz. Ezen időszak alatt a kormányzati portál és az ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek. Szíves megértését és türelmét előre is köszönjük!”

Az IT café megkeresésére Szakmáry Ákos, a Kopint-Datorg üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy valóban nekifogtak annak a munkának, melynek célja, hogy hétfőtől már az új portálon intézhessék ügyeiket a magyar polgárok. Szakmáry szerint az átállás előkészítése már folyik, elindult a szinkronizálás a régi és az új rendszer között, az eddigi teszteredmények kedvezőek, és minden esély megvan a zökkenőmentes átállásra.

Szakmáry Ákos ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy egy ekkora rendszernél a legalaposabb felkészülés sem tud minden változót figyelembe venni, és bár most úgy látják, egy százalék alatt van annak esélye, hogy e folyamat megakad, teljesen biztosan nem jelentheti ki, hogy hétfőn mindenképp az új portállal találkozunk. Több száz oldalas, egységekre lebontott visszaállítási tervvel készültek az esetleges, előre nem látható hibák megjelenésére, mivel ha úgy látják, hogy a rendszer stabilitását veszélyezteti egy váratlan probléma, akkor időlegesen visszaállnak a régi felületre (ha valamilyen okból most nem sikerülne a váltás, akkor az ügyintézési kampányok miatt legközelebb csak a tavasz végén próbálhatják meg újra).

Az átmenetre 50 órás keretet kaptak az üzemben tartó Miniszterelnöki Hivataltól, ez idő alatt nemcsak a migrációt hajtják végre (ez önmagában néhány óra), hanem az összes érintett nagy állami, közigazgatási egység informatikusaival együtt tesztelik a rendszert – főként a tesztek miatt szükséges ilyen hosszú leállás.  • Hírek
  • Hírek