A Facebook miatt aggódnak amerikai szenátorok

2010.04.28. 14:21
Négy amerikai szenátor a Facebookhoz intézett nyílt levélben sürgette, hogy a közösségi szolgáltató tegye lehetővé 400 millió felhasználója számára a magánadatoknak az eddiginél egyszerűbb megvédését.

A felhívást kedden küldte el Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának Charles Schumer New York-i, Michael Bennet coloradói, Mark Begich alaszkai és Al Franken minnesotai demokrata párti szenátor.

Schumer szenátor három napon belül már másodszor fejezte ki aggályait a Facebookon a múlt héten bejelentett számos változtatás miatt. Az új funkciók egyre több adatot tesznek hozzáférhetővé a közösségi oldal felhasználóival kapcsolatban. Vasárnap arra hívta fel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy dolgozzon ki egyértelműbb adatvédelmi iránymutatásokat a Facebook és más internetes közösségi hálózatok számára.

Schumernek írt válaszában Elliot Schrage, a Facebook alelnöke kedden úgy fogalmazott, hogy a cég "üdvözli a folyamatos párbeszédet, mert egyetért azzal, hogy szükség van a személyes adatok kezelésének ellenőrzésére, párhuzamosan azzal, hogy az internetfelhasználók egyre több közösségi és interaktív tapasztalatra tartanak igényt." Megismételte a cég korábbi állásfoglalását, miszerint a Facebook célja az, hogy a felhasználók egyre több és nem kevesebb ellenőrzést gyakorolhassanak az adataik felett.

Az adatvédelem miatt aggódók azonban ezzel nem értenek egyet, mondván: a cég most olyan adatok nyilvánosságra hozatalát is elvárja a felhasználóktól, amelyeket korábban csak a barátok kiválasztott köre számára tettek hozzáférhetővé. A politikai nyomás megakadályozhatja a Facebook erőfeszítéseit, hogy a nagyobb profit reményében újabb weboldalakra kapcsolódjon rá.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM