Facebookos üzenet miatt kaphat 15 év börtönt egy thaiföldi férfi

2010.04.30. 11:44
A thaiföldi hatóságok őrizetbe vették a kormányellenes tüntetők egyik szimpatizánsát, mert a gyanú szerint a Facebookon megsértette a monarchiát. Ha bűnösnek találják, akár 15 évi börtönbüntetésre ítélhetik.

A 37 éves Vipasz Rakszakulthai márciusban írt egy olyan üzenetet a közösségi oldalon, amely "sértő a királyságra nézve", ebből kifolyólag "veszélyezteti a nemzetbiztonságot" - közölte az illetékes nyomozóhivatal. A gyanúsított elismerte, hogy támogatja a kormány lemondását követelő vörösingeseket, de tagadja, hogy megsértette volna a királyságot.

A 82 éves Bhumibol Aduljadedzs király a legidősebb hivatalban lévő uralkodó a világon. Thaiföldön őt tekintik a nemzeti egység megtestesítőjének. A hatóságok a héten már megvádolták a vörösinges mozgalom több tagját - köztük két volt kormányfőt - azzal, hogy szervezkedett a monarchia megdöntésére.

Thaiföldön minden olyan téma kényes, amely a királlyal kapcsolatos. Tizenöt évig terjedő börtönnel büntethető az, aki támadja a királyt vagy családját, és bárki bárkit feljelenthet ilyen cselekményért. Az erről szóló törvényt nagy buzgalommal alkalmazzák azóta, hogy 2006-ban katonai puccsal eltávolították a hatalomból Thakszin Sinavatra miniszterelnököt. A bangkoki elit azóta azzal vádolja Thakszin híveit, a vörösingeseket, hogy fenyegetik a monarchia intézményét.

A hatóságok saját közlésük szerint több mint 6200 olyan internetes oldalt tiltottak be 2007 óta, amelyről úgy ítélték meg, hogy sérti a királyságot.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM