Megtalálták a Facebook-jelszavak tolvaját

2010.05.14. 16:18
A cég azonosította az Oroszországban élő hackert, aki szerintük a korábban becsültnél sokkal kevesebb adatot szerzett meg.

Április végén tűnt fel egy hackerfórumban egy Kirllos nicknevű felhasználó, aki Facebook-felhasználók azonosítóit és jelszavait árulta, méghozzá másfél millió párat.

Az ügyben vizsgálatot indított a Facebook, és a Computerworld értesülései szerint nemrég sikerült azonosítaniuk az elkövetőt, aki viszonylag olcsón árulta az adatokat (25-45 dollárért kínált ezer darabot).

IP-címek, online azonosítók és más információk alapján találtuk meg Kirllost, és úgy véljük, kis halról van szó – nyilatkozta Simon Axten, a Facebook szóvivője. A hancker polgári nevét nem árulták el, de annyit közöltek, hogy Oroszországban él. A Facebook vizsgálata szerint nem valószínű, hogy adathalászattal vagy egy adatlopó vírussal tényleg megszerezte a másfél millió adatot, feltehetően csak néhány ezerhez jutott hozzá.

A cég törölte a kompromittálódott fiókok jelszavait, tulajdonosaikat pedig értesítették a történtekről. A vizsgálati anyagot átadták az illetékes hatóságoknak, ám mivel a hacker orosz, kevés esély van arra, hogy el is fogják: az eddigi tapasztalatok alapján az orosz rendőrség igen lazán kezeli az ilyen ügyeket.

A VeriSign jelentése óta Kirllos eltűnt a hackerfórumokról, a Facebook alkalmazottai sem tudtak tőle lopott adatokat vásárolni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM