A svéd parlamentbe költözhetnek a Pirate Bay szerverei

2010.07.07. 16:58
A svéd kalózpárt nyújtana segítséget a világ legnagyobb torrentoldalának, a Pirate Baynek, ami egyre nehezebben talál a szerverei üzemeltetéséhez internetszolgáltatót, mióta tavaly tavasszal a svéd bíróság az oldal üzemeltetőit egy-egy év börtönre és 800 millió forintnak megfelelő pénzbírságra ítélte.

A pernek még nincs vége, a kalózok fellebbezése utáni új tárgyalást először tavaly novemberre tűzték ki, aztán idén nyárra halasztották, most pedig októberre tervezik. Addig is a nemzetközi film- és zeneipar az internetszolgáltatók fenyegetésével próbálja ellehetetleníteni a torrentoldal működését. Kevés sikerrel: a főoldali statisztika szerint jelenleg is 9,5 millió fájl töltődik le a világ torrentezőnek gépeire a Piratebay trackerének segítségével.

Az első bírósági per után az oldal Svédországból ukrán szerverekre költözött, majd amikor onnan is elüldözték őket, Hollandiába, egy volt NATO-atomburkenben működő német szolgáltatóhoz. Most egy német bírósági döntés értelmében innen is távozniuk kell, és úgy néz ki, nemigen van Európában olyan szolgáltató, ami otthont és sávszélességet biztosítana a kalózoknak, és ezzel magára vonná a szórakoztatóipar óriáscégeinek haragját.

Itt jön a képbe a Piratpartiet, vagyis a svéd kalózok pártja, ami a tavalyi EP-választásokon 7,1 százalékot ért el, ezzel az ország harmadik legnagyobb politikai erejévé vált, és két képviselője van az Európai Parlamentben. A párt vezetői felajánlották a Pirate Bay üzemeltetőinek, hogy átveszik a szerverek kiszolgálását, amelyeket így a képviselőik mentelmi joga védene, és akár a svéd parlamentben is működhetnének. Már ha a kalózok elfogadják az ajánlatot, és a szeptemberi választásokon a párt eléri a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

A párt vezetői az Aftonbladet című svéd lapban tették közzé ajánlatukat, amiben a torrentoldalt a szólásszabadságért küzdő hősöknek, a szórakoztatóipar vezetőit pedig bűnözőknek nevezik. „A politikusok nem látják az összefüggést a fájlcserélő kultúra, és az egészen közeli jövő technológia és ipari fejlődési útja között. Az internet ugyanolyan fontos a mindennapi élethet, mint a víz vagy az elektromosság, és az internet szabadságának megőrzése a kulcs Svédország jövőjéhez” – írták a kalózpárt képvidelői.  • Hírek
  • Árfolyam