Melyik az internet legjobb oldala?

2010.07.30. 23:17

A legnagyobb, sok millió felhasználót kiszolgáló, hatalmas szerverparkok által kiszolgált oldalakkal is előfordul, hogy rövidebb-hosszabb időre leállnak . Ilyenkor aztán az ember rohangál ide-oda, kérdezősködik, nálad se megy, sehol se megy, mi történt – aztán valahol egy távoli szerverteremben egy káromkodó rendszergazda visszadugja a dugót a konnektorba, és minden visszaáll a régi kerékvágásba. De mi lenne, ha valamelyik nagy, fontos oldal örökre eltűnne a netről? Vajon minden helyettesíthető? Melyik az az oldal, ami nélkül nem élet az élet a neten? Döntsük el együtt!

1 - Google

Vajon megállna az élet a neten Google nélkül? Maga a kereső nyilván könnyedén pótolható, valószínűleg kevesen vennék észre a találati listákon, ha holnaptól a google.com a Bingre, a bing.com meg a Google-re mutatna. A Google azonban jóval több már, mint kereső; ott a Gmail, a Gtalk, a Docs, a Groups, a Calendar, a Google News  aki kicsit rászokik ezekre a szolgáltatásokra, hamar azon kaphatja magát, hogy több dokumentumát és adatát tartja a Google szerverein, mint a saját gépén. És még az is lehet, hogy azok ott nagyobb biztonságban vannak. Ha a Google eltűnésével eltűnne az ön fél online élete is, nyomjon a tizesre, ha meg sem érezné, adjon egyest.

gugl

2 - Wikipédia

Ha van valóban pótolhatatlan oldal a neten, az biztosan a Wikipédia. Ha egyik napról a másikra megszűnne, a tartalmát ugyan össze lehetne szedegetni a netről, de százezer ember tíz évi munkája kellene hozzá. Persze lehet azon elmélkedni, hogy mennyire megbízhatatlan az online enciklopédia, és hányan manipulálják a saját érdekeik szerint a szabadon szerkeszthető szócikkeket, ettől függetlenül, ha bárki, bármilyen témában valamilyen háttérinformációt keres gyorsan a neten, az első útja jó eséllyel a Wikipédiára vezet. Adjon sok pontot, ha ön is előbb fordul a Wikihez, mint a polcon pihenő lexikonhoz, és esetleg hajlamos jobban is bízni benne.

3 - MSN

A Microsoft az online szolgáltatásaival rendre csak lohol a Google és a többiek nyomában; ez alól egy kivétel van, a csevegőprogram, aminek a hivatalos neve ugyan évek óta Windows Live, de mindenki MSN néven ismeri.

smileyz

A Google-höz hasonlóan vegyük most egy kalap alá az összes kapcsolódó szolgáltatást is, a Hotmailtől az online Office-on át a SkyDrive tárhelyszolgáltatóig  bár valószínűleg ebből a csomagból a csevegőprogram lesz az, aminek a hiánya a legjobban fájna az átlag internetezőnek. Adjon annál magasabb pontszámot, minél jobban hiányozna önnek.

4 - YouTube

Amikor kipróbáltuk, milyen lehet úgy internetezni, hogy minden Google-tulajdonban levő oldalt száműzünk az életünkből, meglepve tapasztaltuk, hogy a YouTube hiánya volt a legsúlyosabb, pótlása pedig a legreménytelenebb a cég összes szolgáltatása közül. Létezik ugyan ezer másik videómegosztó, van, ahol jobb a képminőség, vannak, ahonnan nem szedik le a jogsértő tartalmakat, de a YouTube a választékának puszta méretével mindent üt. Adjon sok pontot, ha nem tudna meglenni a napi YouTube-videóadagja nélkül.

5 - Facebook

Sokaknak a Facebook jelenti az egész internetet. Persze lehet őket csuklóból lebénakezdőzni, de ha jobban belegondolunk, a maguk szempontjából igazuk van. A Facebookon szinte mindent meg lehet tenni, amit amúgy az interneten: lehet csetelni, emailezni, mindenféléket megosztani az ismerőseinkkel, céltalanul szörfölni, vicces videókat nézegetni, értesítést kapunk a kedvenc oldalaink frissítéseiről, és persze vannak játékok is. És ezt a saját barátaink körében tehetjük meg, nem zavar az a sok millió másik, ismeretlen júzer. Facebook-függők adjanak sok pontot, akik már rég törölték magukat, vagy hidegen hagyja őket az egész őrület, keveset.

6 - Iwiw

Ha itt a Facebook, itt kell lennie az Iwiwnek is, mégis csak Magyarország első számú közösségi oldala. Bár már jó ideje nem számít olyan trendinek, mint a Facebook, azért gyakorlatilag mindenki fenn van rajta. Kicsit olyan, mint a Barátok közt, mindenki leszólja, de azért valahogy mégiscsak képben van arról, hogy hogyan halt meg Magdi anyus.

Ha nem lenne Iwiw, azokat is megrázná, aki egyébként nem használják, hiszen hirtelen elveszítenék a kapcsolatot az összes régi iskolatársukkal, akiket évek óta nem is láttak, és nem is hiányoztak különösebben. Aki kétségbeesne, ha Iwiw híján lehetetlenné válna Magyarországon érettségi találkozókat szervezni, adjon tíz pontot, aki még örülne is ennek, egyet.

7 - Twitter

A Twittert a netezők vagy kommunikációs forradalomnak tartják, vagy teljesen értelmetlen hülyeségnek, középút nemigen van. A napi 65 millió mikroblogüzenet (persze ebben van jó adag spam is), és a havi 190 millió látogató azért azt mutatja, életképes modell 140 karakteres határt húzni egy végletekig leegyszerűsített blogmotorra. Ha nem tudja elképzelni az életét anélkül, hogy sms-méretű üzenetekben közvetíti a saját életét a neten, pontozzon magasra, ha még mindig nem érti, mire jó ez az egész, épp ellenkezőleg.

8 - Pirate Bay

A világ legnagyobb és legismertebb torrentoldalát választottuk a fájlcserélők reprezentálására, de mindenki nyugodtan helyettesítse be ide azt, amit ő szokott használni. A rosszindulatú pletyka szerint az internet 90 százalékban pornóból és warezból áll, amit alátámasztani látszik az, hogy minden komolyabb, szerverlefoglalós torrentrazzia érezhető, akár 20-25 százalékos csökkenést okoz a magyar internet adatforgalmában.

pirate-bay-wallpaper

Adjon annál több pontot, minél inkább zavarná, ha a torrentezés egyik napról a másikra megszűnne  azért nagyon nem kell aggódni, bármennyire is próbálkoznak a médiacégek és a szerzői jogvédők, úgy tűnik, ez nem fog hamar bekövetkezni.