Ha az Iwiw és a Facebook már nem elég

2010.08.08. 13:01
Szakértők már 2007 környékén, a Facebook és a MySpace felfutásának idején megjósolták, hogy a százmilliósra hízó, általános, „mindenki rajta van, aki számít” típusú oldalak mellett hamarosan felbukkannak és elburjánzanak a specializált, egy-egy téma, érdeklődési kör köré szerveződő kisebb közösségi hálózatok is.

Csak-félig meddig lett igazuk: a szubkultúrákra specializálódást, annak összes előnyével (vagyis a jól célozható hirdetésekkel) együtt nagyrészt lenyúlták a facebookos klubok és rajongói oldalak. Ettől függetlenül a nagyok árnyékában több száz kicsi, vicces, vagy éppen halálosan komoly közösségi oldal létezik. A legfurábbak közül szemezgettünk.

Az adakozás öröme

Az egyik jellemző közös tevékenység, ami összehoz egy közösségi oldalt, az önzetlen adakozás. Erre épít például a Kiva, ami a Nobel-békedíjas szegények bankja-ötletet viszi a netre. A látogatók pár dolláros adagokban összedobnak egy-két ezrest a kambodzsai farmernek, bolíviai motorszerelőnek vagy ugandai leendő vegyesbolt-tulajnak, akik ebből beindítják a saját vállalkozásukat, amiből aztán visszafizetik a kölcsönt. A látogató pedig ettől jó fejnek érzi magát – és ez tényleg működik, jó érzés a tudat, hogy az én segítségemmel indul el valahol Salvadorban egy tortillabüfé. A pénz meg pár hónap múlva visszajön, és oda lehet adni másnak. A kicsi, de annál lelkesebb magyar Kiva-közösség eddig 1,3 millió forintnyi mikrokölcsönt szórt szét a világban; az oldalon átfolyt összes pénz nemrég lépte túl a 150 millió dollárt.

Hasonló, bár kissé földhözragadtabb elvek mentén működik a My Free Implants, ahol mellnagyobbító műtétekre várják a hölgyek a nagylelkű urak adományait. Cserébe nem kötelező semmit ígérni, de azt azért általában felajánlják, hogy a műtét után megmutatják a kész művet az adományozóknak. A trükk az a dologban, hogy alapjáraton csak öt implantra váró nővel veheti fel a kapcsolatot az adományozó, a további lehetőségeket úgy kell megvenni az oldaltól. Bármennyire bizarr az üzleti modell, úgy néz ki, működik: akadnak, akiknek tízezer dollár feletti összegeket adtak össze a látogatók.

implant

uristen@menny.hu

Vallási alapon szerveződő közösségi oldalból rengeteg van a neten, két, többé-kevésbé ökumenikusat szúrtunk ki közülük. Az I swear it olyasmi, mint a Yelp, ahol kritikákat és ajánlásokat adhatunk éttermekről, boltokról és hasonlókról, annyi különbséggel, hogy itt meg kell esküdnünk a szabadon választott istenünkre, hogy amire azt mondjuk hogy jó, az nem csak egyszerűen jó, hanem istenbizony jó.

A Line for Heaven ennél sokkal spirituálisabb, itt a facebookos lájkolás helyett áldást adhatunk másokra. A profiloldalunkon meggyónhatjuk a bűneinket az ismerőseinknek, akik megbocsátanak, ezért mi karmapontokat kapunk, és minél több karmapontunk van (egy csomó más módon is lehet gyűjteni őket), az oldal szerint annál közelebb kerülünk a mennyországhoz.

Bajusz, nindzsák, vécék

A közös érdeklődési kör a legegyszerűbb kozösségiháló-alap, szinte megszámlálhatatlan, mennyi ilyenre specializált oldal van a neten. A Passion Networks például direkt arra ment rá, hogy indított vagy száz oldalt ugyanarra a kódra és designra ráhúzva, egyes hobbikat becélozva vele. Van itt közösségi oldala a fegyverbuziknak, cosplayeseknek (ők azok, akik a kedvenc film- és játékhőseiknek öltöznek be), golfozóknak, nindzsamániásoknak, bajuszosoknak, nudistáknak, a vörös haj rajongóinak, és ha felüti valahol a világban a fejét egy új hobbi, annak is kopipésztelnek egyet két perc alatt.

potty

A legfurább, közös hobbi által összehozott közösségi oldal címét viszont mindenképpen a Spot a Pottynak kell adnunk: ez egy fotómegosztó hálózat, ahol a tagok kizárólag vécéket fényképeznek. Nem kell semmi gusztustalanra gondolni, leginkább gyönyörű antik és csodálatosan giccses modern vécécsészék képei sorakoznak a galériákban.

Hasonló a hasonlónak örül

A közösségi oldalak egyik fontos funkciója az ismerkedés, sok oldal direkt erre specializálódik, itt el is mosódik a határ a közösségi háló és a társkereső oldal között. Ebben a kategóriában ígéretesnek tűnik az Intellect Connect, ahol elvileg csak rendkívül okos emberek vannak. Ehhez képest a gyakorlat kicsit csalódás: se IQ-teszt, se semmi, ami kiszűrné a nem elég intelligenseket, és az oldal tulajdonképpen semmiben nem különbözik egy szabvány közösségi/társkeresőtől. Talán csak annyiba, hogy a tagok nagyon komolyan veszik a profiloldalak kitöltését, és egész kisregényeket írnak rájuk.

farmers

És itt az igazi paraszt-Facebook, ahol a parasztot úgy kell érteni, hogy földműveléssel foglalkozó ember. A Farmers Only egy olyan közösségi és társkereső oldal, ahová csak farmereket engednek be. Az alapító Jerry Miller szerint a farmokon élőknek elég nehéz dolog a társasági élet, mert nem kilenctől ötig dolgoznak, mint a városiak, hanem öttől kilencig, és nincsen minden sarkon szórakozóhely. A márkás gumicsizmákban optikaituningolt John Deere traktorok mellett feszítő farmerek profiloldalait sajnos nem tudtuk megnézni, mert az oldal nem támogatja a távkapcsolatokat, és csak amerikai ip-címről enged be – mindenesetre állítólag több száz házasság köttetett már a Farmers Onlyn összejött párokból.

Zombik és álmok

A „szimplán csak vicces” kategória bajnokjelöltje a Lost Zombies, ahol a közösség tagjai az eljövendő zombi-apokalipszisről készítenek dokumentumfilmet: van egy részletesen kidolgozott alapsztori a zombijárvány elterjedéséről, amihez mindenki a saját kis történeteit teheti hozzá félperces amatőrfilmekkel vagy fotókkal. Ez roppant szórakoztató ugyan, de egy idő után egysíkúvá válik – ami nem mondható el a Match a Dream közösségéről. Itt gyakorlatilag végtelen időt el lehet molyolni azzal, hogy azt olvasgatjuk, ki mit álmodott előző éjjel. Vagy ha leírjuk mi is a többieknek a saját álmunkat, rögtön jön egy rakás amatőr pszichológus és kielemzi nekünk, mit is jelent.

ncludr

Végül itt a világ legjobb közösségi oldala, a Nclüdr, ahol nem kell olyasmikkel foglalkozni, mint ismerősök keresése meg adatlap kitöltése. A Nclüdr hálózatában mindenki automatikusan mindenki barátja lesz, és egy script be is mutatkozik helyettünk a profiloldalunkon, kitalálja a kedvenc idézetünket és politikai nézeteinket, de ha nem tetszik, bármikor egy gombnyomással újat generáltathatunk vele. Hát mi lehet csodálatosabb, mint a neten egy 12,3 milliárd tagú, nagy boldog család tagjának lenni?  • Hírek
  • Hírek