Árpád
-2 °C
4 °C

Szoftverhiba miatt állt le négy órára a Facebook

2010.09.24. 12:05
Előzmény (1)
Magyar idő szerint csütörtökön este több órára elérhetetlenné vált az internet egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító oldala, a Facebook. A magyar felhasználók az időpont miatt kevésbé érezték meg a kiesést, de az amerikai nyugati parton, ahol a Facebook főhadiszállása is van, az üzemzavar éppen a csúcsidőre esett, fél 12-től délután 3-ig tartott.

Az első hírek szerint egy külső netszolgáltató csatlakozásával volt a gond, de később kiderült, hogy ennél súlyosabb a probléma. Miután az oldalt sikerült újra elindítani, a Facebook vezető szoftvermérnöke, Robert Johnson magyarázta el, mi volt a leállás hátterében.

Mint kiderült, tegnap frissítették az oldal működésének hátterében álló egyik fontos rendszert, azt a szoftvert, ami figyeli a Facebook szervereinek memóriáját, és ahol hibát észlel, ott a hibás bejegyzést kijavítja. A frissítéskor a javító rendszer adatbázisába került egy rossz érték, és mivel minden szerver ez alapján ellenőrzi a saját gyorsítómemóriájában a tartalmakat, hirtelen több ezer szerver érezte úgy, hogy tele van hibás adattal, és annak javításához a központi hibajavítóhoz kell fordulnia.

A hibajavító rendszert nem készítették fel arra, hogy másodpercenként több százezer beérkező feladatot kelljen elvégeznie, így először csak lelassult, majd teljesen összeomlott a rá záporozó kérések alatt. A káoszt tovább fokozta, hogy a rendszert úgy írták meg, hogy ha egy hibát észlelő szerver nem kap választ a hibajavító központtól, akkor a biztonság kedvéért a hibás bejegyzéseket törölje. Ez ahhoz vezetett, hogy hiába javították ki a hibajavító központ hibáját, addigra az összes szerver memóriája tele volt törölt bejegyzésekkel, azokat megint csak hibás adatként észlelte a rendszer, és újra óriási forgalmat irányított a központra.

A karbantartók így végül kénytelenek voltak a végtelen ciklusba került Facebook-szerverfarmot lekapcsolni, és a hibajavítás után újraindítani az egész rendszert. Ez a módszer, bár több órát vett igénybe, végül használt, és azóta újra üzemel az oldal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?