Felhasználói adatokkal kereskedtek Facebook-fejlesztők

2010.11.03. 13:52
A Facebook beismerte, amit már hónapok óta pletykálnak fejlesztői körökben: a közösségi oldalon futó több, külső fejlesztésű alkalmazás személyes adatokat gyűjtött a használóiról, hogy azokat aztán adatbróker cégeknek adják el.

Az adatbrókerség az utóbbi években futott fel a neten, általában a legalitás határvonalain mozog: ilyen-olyan úton beszerzett felhasználói adatokat rendszerez, elemez, és segít vele célzott hirdetési kampányokat minél hatékonyabban futtatni.

A cég nem árulta el, pontosan kik buktak le, annyit lehet tudni, hogy nagyjából egy tucatnyian vannak, és egyiküknek sem volt a legnépszerűbb alkalmazások tízes toplistájára bekerült programjuk (ez persze nem szűkíti nagyon a fejlesztők körét, hiszen a toplistára szinte kizárólag a Zynga és két-három másik nagyobb fejlesztő játékai kerülnek be).

A Facebook hivatalos jelentése szerint érzékeny személyes adatok, nevek, telefonszámok, jelszavak és hasonlók nem kerültek ki egyetlen felhasználóról sem, csak az érdeklődési körükkel, életkorukkal, nemükkel kapcsolatos információk, illetve az a szám, ami alapján a közösségi oldal beazonosítja az egyes felhasználóit.

A lebukott programozókat fél évre kizárták a hivatalos facebookos fejlesztői programból, és az érintett adatbróker cégeknél is sikerült elérni, hogy töröljék az illegálisan szerzett adatokat. A közösségi oldal januártól vezeti be azt az új rendszert, amiben a felhasználói adatok, azonosítók titkosítva közlekednek az oldal adatbázisa, és a külső fejlesztésű programok között, így technikailag nem lehet (vagy legalábbis nehezebb lesz) majd személyes információkat kinyerni és kereskedni velük.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM