A Facebook agyonverte az Iwiwet

2010.11.11. 14:01
Az egyszeri Index-olvasó két nyelven olvas, két gépről éri el a netet, igazi veterán internetező, az Iwiwet elhagyta a Facebook kedvéért, fájlcserél, csetel, online videókat néz, a legújabb trendek a Twittertől a Tumblerig és a Fourqsuare-ig hidegen hagyják, de az online vásárlás már nem újdonság neki.

Közel 35 ezren töltötték ki az internetezési szokásokat firtató kérdőívünket, aminek eredményeiből az a kép rajzolódik ki, hogy önök inkább fogyasztani szeretik a webkettes tartalmakat, mint előállítani. Felmérésünk természetesen nem reprezentatív, így az eredmények sem értelmezhetők az egész magyar internetre, vagy a magyar netezési szokásokra, csak az átlagos Index-olvasóra. Aki a statisztika szerint egyébként férfi, budapesti, 25-40 év közötti, és felsőfokú végzettségű.

Két gép, egy internet

Évek óta beszélnek a szakértők az asztali pécék trónfosztásáról, és a notebookok hatalomátvételéről. Ez a trend látszik a mi eredményeinkből is, az asztali gépről netezők tábora már alig nagyobb, mint a notebookosoké – a kettő között egyébként elég nagy az átfedés, az összes válaszadó 51 százaléka párhuzamosan használja a két gépet, 22 százalék pedig a harmadik platformként még okostelefonról is netezik.

Milyen gépről éri el az internetet?
Milyen gépről éri el az internetet?

Meglepően magasnak mutatkozott a telefonról netezők aránya (minden harmadik válaszadó), és az egyéb kategóriába tartozó tabletek, játékkonzolok, internetezésre alkalmas tévék és hasonló eszközök használói is szabad szemmel jól látható tábort alkotnak: hardverszinten simán tartja a lépést az Index-olvasó a világgal.

Do you speak valami értelmes nyelven is?

A felmérések általában siralmas képet festenek a magyarok idegennyelvtudásáról, amivel a mi eredményeink abszolút szembemennek. A tipikus Index-olvasó legalább kétnyelvű (de a három nyelven netezők aránya is alig volt alacsonyabb a csak magyarul értőkénél), az angoltudás aránya 80 százalék feletti. Itt aztán óriási szakadék következik, a német nyelv még majdnem eléri a 10 százalékot, az összes többi alig látszik.

Milyen nyelvű oldalakat olvas?
Milyen nyelvű oldalakat olvas?

Legtöbb olvasónk egyébként veterán internetezőnek számít, a többség már akkor netezett, amikor még Index sem volt (vagyis tíz évnél régebben).

Mióta internetezik?
Mióta internetezik?

Az Iwiw megy a levesbe

Azt ugyan sejtettük, hogy a közösségi oldalaknál a Facebook mára megelőzte az Iwiwet, de az arány (a napi felhasználóknál több mint háromszoros különbség) ezzel együtt is meglepő volt. A MyVip és a MySpace gyakorlatilag halottak az Index-olvasók számára, és érdemes megfigyelni, hogy az Iwiwnél alig több a mindennapos felhasználók száma, mint azoké, akik már törölték magukat.

A vándorlás iránya jól látható, a MyVipet és az Iwiwet otthagyják az emberek a Facebook kedvéért, akik azonban a Facebookról törlik magukat, azok jellemzően a többi oldalt is elhagyja, vagy ki sem próbálja őket. Aki nem hagyta el az Iwiwet, az is kacsintgat a Facebook felé: a legaktívabb Iwiw-felhasználók kétharmada párhuzamosan napi rendszerességgel használja a Facebookot is. A közösségi oldalak divathulláma egyébként ellenkezés nélkül gyűrte maga alá az Index-olvasókat: 5,6 százalék volt csupán azoknak az aránya, akik a két nagy magyar és a két nagy nemzetközi oldal egyikét sem próbálták ki soha.

Milyen gyakran használ közösségi oldalakat?
Milyen gyakran használ közösségi oldalakat?

Ennél a kérdésnél volt lehetőség megadni a négy felsorolton kívül még oldalakat, amit önök használnak: a LinkedIn (2,4%), a hi5 (0,9%), a barátikör.com, illetve a last.fm (0,6-0,6%) kapott még komolyabb mennyiségű (ezt a határt 200-nál húztuk meg) szavazatot.

Internet = MSN, Skype, Bittorrent, YouTube

Olvasóink bő háromnegyede használ valamilyen fájlcserélő hálózatot - kicsit bőven értelmeztük ezt a fogalmat, és idevettünk több letöltős alkalmazást is, amelyek közül a fájlhosting szolgáltatók (Rapidshare, Mediafire, Megaupload és társaik) értek el meglepően magas arányt, az sms-warez, és az ftp-szerverek, és a torrenten kívüli fájlcserélők viszont már kimentek a divatból. A legtöbb olvasónk kétféle forrásból tölt le, a legelterjedtebb kombináció (a válaszadók több mint egyharmada) a magyar és nemzetközi torrentoldalak párhuzamos használata.

Fájlcserére, letöltésre mit használ?
Fájlcserére, letöltésre mit használ?

A csetprogramoknál az MSN fölényes győzelmét vártuk, de a Skype nagyon megszorongatta a Microsoft programját. Az ICQ és az IRC már őskövület, a Facebook népszerűségét pedig jól mutatja, hogy a beépített csevegőprogramja simán lenyomta a GTalkot is, annak ellenére, hogy az meg a Gmailbe van beépítve. A legtöbb olvasónk egyébként két csevegőszolgáltatást használ, de még a négy rendszeren egyszerre fent levők száma is egész magas (6 százalék).

Milyen csetszolgáltatást használ?
Milyen csetszolgáltatást használ?

A videomegosztóknál a fő tanulság az volt, hogy mindenki használja őket, de leginkább passzívan, nézőként. A YouTube-nál a videót feltöltők 20 százalékos aránya egészen kiemelkedő volt, a kisebb szolgáltatók közül egyedül a Vimeo (1,6%) kapott az ingerküszöböt megütő mennyiségű szavazatot. A fotómegosztók sokkal kevésbé népszerűek, mint az online videó, viszont a kevesebb júzer aktívabb is, a Picasánál már összemérhető volt a csak nézők, és a fotóikat feltöltők száma.

Milyen videó- és fotómegosztót használ?
Milyen videó- és fotómegosztót használ?

Már nem divat a blog

Három évvel ezelőtti, blogokkal kapcsolatos felmérésünk azt mutatta, olvasóink négyötöde olvas, és egyötödük ír blogot. A mostani arányok kétharmad, illetve egyheted, vagyis a blogok lassan elkezdtek kimenni a divatból a magyar interneten. Hogy mi van helyettük, az nem egyértelmű, a mikroblogok még biztosan nem, a fórumok szintén, jokerválaszként itt is a Facebookot lehet esetleg felhozni.

Blogokat, mikroblogokat használ?
Blogokat, mikroblogokat használ?

Ha a legújabb trendek nem is jöttek még be a magyar netre, a pénzük online elköltésétől már nem húzódoznak annyira magyar netezők, mint pár éve: az online áruházakat és aukciós oldalakat már jóval többen használják, mint ahányan nem. Az Index-olvasók kedvenc oldala pedig nem más, mint a Wikipedia: az online enciklopédiát olvasóink 97 százaléka olvassa kisebb-nagyobb rendszerességgel.

Milyen webes szolgáltatásokat használ még?
Milyen webes szolgáltatásokat használ még?


  • Hírek
  • Hírek