11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Kivennék Obama kezéből az internet kikapcsológombját

2010.11.25. 12:34
1942-ben, a Pearl Harbor elleni támadás utáni pánikhangulatban az amerikai kongresszus megszavazott egy törvényt, ami az akkori elnök, Franklin Roosevelt kezébe adta a lehetőséget, hogy nemzetbiztonsági vészhelyzet esetén lelőhesse az elektronikus kommunikációt az országban, vagyis kikapcsolhassa a telefon- és távíróhálózatokat.

Közel hetven év elteltével a törvény még mindig érvényben van, bár távírók már nincsenek, azonban szakértők szerint a törvény 706/d paragrafusa egy az egyben alkalmazható az internetre is. Az amerikai sajtó az internet killswitch, vagyis az internet kikapcsológombja nevet aggatta rá erre az elnöki hatáskörre, amit a kongresszusban megerősödött republikánusok most egy törvénymódosítással elvennének az elnöktől.

2007, és az észt-orosz cyberháború óta a legkésőbb ébredő szakértők számára is világos, hogy az internetes hadviselés már rég nem sci-fi, hanem kézzelfogható valóság. Az új amerikai kongresszuson óriási a nyomás, hogy megerősítse az USA cybervédelmét, és ezzel párhuzamosan egyre hangosabbak a jogvédők is, akik az online szólásszabadság vesztét látják mindenféle szabályozásban.

Magát a killswitch-et egyébként a legtöbb szakértő hasznosnak, sőt, elengedhetetlenül fontosnak tartja, például egy olyan esetre, ha a Stuxnethez hasonló, csak éppen nem iráni, hanem amerikai célpontok ellen írt, kifinomult vírus okozna üzemzavart valamilyen kritikus infrastruktúrának számító rendszerben, például erőművekben vagy telekommunikációs központokban. Ha ezeket a rendszereket gyorsan le lehet választani az internetről, az megerősíti a védelem hatékonyságát. Probléma azonban, hogy az USA-ban az ilyen rendszerek 80 százalékát magáncégek üzemeltetik, illetve hogy sokak szerint ez túl nagy hatalom ahhoz, hogy az elnök egy személyben döntsön róla.

Az online biztonságról szóló új törvénnyel szemben az az elvárás, hogy pontosan definiálja, mi számít kritikus infrastruktúrának, és szabályozza, hogy pontosan milyen esetben, milyen körülmények között, kinek van joga kikapcsolni az internetet. A helyzetet bonyolítja, hogy csak teóriák léteznek arról, hogy hogyan befolyásolná a globális internetet az, ha az adatforgalom nagy részét bonyolító amerikai szerverek hirtelen leválnának a hálózatról. Bár annak idején az internetet úgy tervezték meg, hogy decentralizált legyen, és a működőképessége a lehető legtöbb csomópont kiesésével is megmaradjon, a gyakorlat azt mutatja, hogy a hálózat nagyon sérülékeny, akár egyetlen fontosabb adatközpont vagy gerinchálózati vezeték manipulálásának az egész világ megérzi a hatását.  • Hírek
  • Bankszámla