Szabina
-2 °C
15 °C

Kuba saját Wikipediát indított

2010.12.16. 10:49
A Wikipediára megszólalásig hasonlító online enciklopédiát indított a kubai kormány, melynek célja, hogy a világot saját ideológiai szemüvegén keresztül mutassa be. Látszólag az ötlet fából vaskarika - hiszen hogyan is lehetne egy bárki által szerkeszthető tudásadatbázist egyetlen világkép, korlátain belül tartani?

Az EcuRed (az elnevezés a „kubai online enciklopédia” spanyol kifejezés rövidítése) azt mondja magáról, hogy filozófiája a tudás demokratikus célú, nem profitorientált összegyűjtése és bővítése. A példaként szolgáló Wikipedia is hasonló céllal jött létre, csakhogy azt – ahogy az internet nagy részét – Kubából csak a kiválasztott kevesek olvashatják. Az EcuRed ezzel szemben elérhető lesz a helyiek többsége számára a világhálót jelentő kormányzati intraneten is.

Arról ellentmondó adatok állnak csak rendelkezésre, hogy hány magánfelhasználónak van internethozzáférése az országban, a legoptimistább számok szerint a penetráció 15 százalék körüli. Egyelőre ez a legfeljebb 1,6 milliós csoport az enciklopédia potenciális helyi szerkesztő- és olvasóközönsége. Azt, hogy külföldről is elfogadnak-e regisztrációt, nem tudni. A szócikkek változtatásai viszont csak előzetes adminisztrátori jóváhagyás után jelenhetnek meg.

Jelenleg a kubai enciklopédiában közel 20 ezer szócikk található. Ezek közül a Reuters az Egyesült Államokról szólót emeli ki, melyben többek között az áll, hogy az „korunk imperialista nagyhatalma, mely a történelme során erőszakkal vett el területeket és természeti kincseket más országoktól, hogy azokat saját vállalkozásai és a monopóliumok hasznára fordítsa”. A tudástár hosszú anyagot közöl Fidel Castróról és öccséről, Raúlról is.

Az EcuRed nemcsak az inspirációt vette a Wikipediától, de a szócikkek egy részét is. A Magyarországról szóló anyag például a spanyol nyelvű Wiki-bejegyzés átemelése, de rövidebb annál: a kubai változat csupán a történelmünk vázolásáig jut, és abban is csak tizenkilencedik század kezdetéig.