Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Munkácsy-nap van a Google-nál

2011.02.20. 17:55 Módosítva: 2011.02.20. 19:23

Vasárnap van Munkácsy Mihály festőművész születésének 167. évfordulója, amire a Google is megemlékezik. Nyitólapján, az úgynevezett doodle-ban a Rőzsehordó című festmény nőalakja pihen meg a Google felirat második g betűjén. A 99x80 centis olajfestményt 1873-ban készítette Munkácsy, aki nem a Google logójába építve szeretné megnézni, az a Magyar Nemzeti Galériában láthatja.

gg450

A Google rendszeresen úgy alakítja nyitóoldala logóját, az úgynevezett doodle-t, hogy az valamilyen aktuális témához kapcsolódjon, így nemrégiben Valentin-napi nyitóoldala, február elején pedig Verne-évfordulós doodle-ja volt a keresőnek. Ezen a linken találhat néhány korábbi doodle-t, ha szeretne, és itt is nézegetheti őket.

Az sem újdonság, hogy magyar vonatkozású témához kapcsolódik a doodle. Korábban – tavaly októberben – volt példa arra, hogy 1956-ra emlékeztek, azt megelőzőe, szintén tavaly, míg tavaly júniusban a 110 éve született Nobel-díjas Gábor Dénes tiszteletére logójuk hologramszerűen jelent meg. A mostani doodle csak a google.hu-n és a Magyarországról betöltött Google-n látszik, akárcsak annak idején az 56-os, míg a Gábor Dénes-doodle nemzetközi volt.

A Munkácsy-festményről egy elemzés azt írja: "A Rőzsehordó erdei út szélén ülő, piros fejkendős, fáradt mozdulatú asszony, hátán rőzseköteggel. A mélyzöld erdő előtere rózsaszín-sárgás, agyagos út, melynek két széle fűvel fedett [...] A zöldnek a mélye, a pirosnak a tartott hangja és a fehér blúz adják e képnek igazi munkácsis színjellegét".

Munkácsy MIhály 1844-ben Munkácson született – és 1900-ban halt meg német földön –, de gyerekkorától Békéscsabán élt, asztaloslegényből lett festővé. Stílusát romantikusan realistának szokták nevezni. Az 1860-as évek közepétől festette első jelentősebb képeit, legnagyobb hatású munkája a Krisztus trilógia 1881-ben, 1884-ben és 1896-ben megfestett három képe.