Itt a Bittorrent új generációja

2011.02.24. 15:30
Elindult az első, trackerszerver és torrentfájlok nélkül üzemelő bittorrent-rendszer, a BTDigg. Az egyszerű keresőoldalon át, bármilyen klienssel működő rendszer azzal nyit új fejezetet a fájlcsere történetében, hogy teljesen decentralizált, így nem lehet a központ kiiktatásával megbénítani az egész hálózatot, ami már több torrentoldal vesztét jelentette.

A bittorrent protokoll a .torrent kiterjesztésű fájlokon alapszik. Ha le akarunk tölteni például egy filmet, először be kell szereznünk a hozzá tartozó torrentfájlt, ami a kliensünknek elmagyarázza, hogy az adott film hogyan van darabokra vagdalva, és a más-más felhasználóktól letöltött darabkákat hogyan rakhatja össze az eredeti fájllal pontosan megegyező másolattá. A torrentfájlokat a trackerszerver tárolja (ilyen például a Pirate Bay vagy az Isohunt), és ez a szerver felel azért is, hogy a letöltő gépe összekapcsolódjon a hálózaton azokkal, akiktől letölt.

A BTDigg egy új megoldással helyettesíti a torrentfájlt, a neve DHT (distributed hash table). A népszerűbb kliensek, mint a Vuze vagy a uTorrent már jó ideje támogatják ezt a módszert, ahol egy szál, hosszú és bonyolult link tartalmazza azt a kódot, amit a hagyományos megoldásnál a torrentfájl. A rendszer a linkből azonosítja be a letöltendő fájl darabjait a hálózaton, és rakja össze a másolatot.

Ebben a rendszerben nincs szükség trackerszerverre, viszont mivel a funkcióját a hálózat tagjai veszik át, azok erőforrásait alaposan le tudja foglalni. Az egyes le- és feltöltők gépei nemcsak a le- és feltöltések adatfolyamával vannak elfoglalva, hanem kereséseket, lekérdezéseket szolgálnak ki és továbbítanak emellett. A rendszer fejlesztői szerint a legnagyobb kihívás előttük a kód optimalizálása, hogy minél egyenletesebben oszoljon el a terhelés a hálózaton, és a jelenleg elég puritán kezelőfelület átalakítása.

A tracker nélküli bittorrent jelenleg párhuzamosan működik a hagyományossal, és mivel a kliensekben alapállapotban be van kapcsolva a DHT támogatása, így letöltés közben több millióan használják anélkül, hogy tudnának róla. A BTDigg újítása az, hogy a letöltés elindításához szükséges információkat is a hálózaton tárolja központi trackerszerver helyett.

Ha ez a rendszer jobban elterjed, és létrejön a teljesen decentralizált bittorrent-hálózat, az komoly fejtörést okozhat a fájlcserében minden bajok forrását látó zene- és filmkiadóknak. Eddig ugyanis tudtak úgy küzdeni a fájlcsere jelensége ellen, hogy a trackerszerverek üzemeltetőit támadták. Ha a trackerekre többé nem lesz szükség, marad az egyes felhasználók üldözése, ami egyrészt jóval kevésbé hatékony (nehezebb elérni őket, az üzletszerűséget rájuk verni meg közel lehetetlen), másrészt könnyen elsülhet PR-katasztrófaként is egy-egy elrettentő példának szánt ítélet.  • Hírek
  • Hírek