Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Stanisław Lemre emlékezik a Google

2011.11.23. 16:59

Hatvan éve jelent meg a világhírű lengyel sci-fi író, Stanisław Lem első könyve – ez előtt tiszteleg a Google szerdai doodle-je, azaz emléknapi logója. A logó ezúttal egy interaktív játék, amelyben Lem egyik legismertebb novelláskötetének, a Kiberiádának hősei, Trurl és Klapanciusz elevenedik meg egy robot és egy Lemre emlékeztető tudós képében.

A két mérnökkel gépezeteknél kell apró logikai fejtörőket kell megoldani, mindegyik gépezet utalás Lem egy-egy művére. A slusszpoén például a Hogyan maradt meg a világ? című novellára, amelyben egy gép minden, s betűvel kezdődő dolgot meg tud teremteni, Klapanciusz pedig azzal teszi próbára, hogy azt mondja neki: „Csinálj Semmit!”

A fekete-fehér animációk Daniel Mroz illusztrációi alapján készültek, ő készített korábban rajzokat a Kiberiádához. A 2006-ban elhunyt Lem már a negyvenes években is írt novellákat, de első komoly regénye, az Asztronauták csak 1951-ben jelent meg (magyarul a Metagalaktika 5. számában közölték más Lem-írásokkal együtt). Az író legismertebb műve a Kiberiáda mellett Solaris, amiből Andrej Tarkovszkij és Steven Soderbergh is készített egy-egy filmet.

A Google rendszeresen készít doodle-öket, de általában csak egy-egy kép formájában, interaktív Google-logo ritkán készül. Ugyanakkor nem példa nélküli: a Pac-Man megjelenésének harmincadik évfordulóján is játszani lehetett a Google logójában.