Erzsébet
1 °C
4 °C

Jön a háromdimenziós internet?

2007.10.31. 17:10
Egy több mint 20 cégből álló csoport azon fáradozik, hogy valamiféle szabványt találjon a Second Life-szerű virtuális világokhoz, írja az ABC News. Az alkotók reményeik szerint a jövő weboldalait készítik elő.

A cégek – amelyek között megtaláljuk az IBM-et, a Linden Labet és a Multiverse-et is – egyelőre még csak közös gondolkodásra ültek össze, de a szándékuk világos: olyan standardokban szeretnének megegyezni, amelyeknek aztán megfeleltetnék az általuk fejlesztet virtuális világokat, metaverzumokat, lehetővé téve így a világok közti átjárást. A Second Life és a többi hasonló online világ között ugyanis jelenleg nem mozoghatnak át a felhasználók virtuális karaktereikkel, azaz avatárjaikkal. Ha valaki például a Second Life-ban és a Multiverse Network által gyártott online világokban is szeretne elmerülni, mindegyikhez külön kell készítenie egy avatárt.

A szabványok alkotói máris arról beszélnek, hogy a virtuális világokból végül egy "háromdimenziós internet" is formálódhat, vagyis elképzelésük szerint a jövő júzerei nem képes-szöveges honlapokon fognak navigálni, hanem térhatású virtuális világokban. Jaron Lanier, a Kaliforniai Egyetem tudósa szerint az online 3D-környezet fontos előrelépés lenne az embereknek. "Az emberi érzékelés három dimenzióhoz szokott, az agyunknak is kényelmesebb lenne egy háromdimenziós felület" – fogalmazott Lanier. Michael Rowe, az IBM intraverzumának (belső virtuális világának) vezetője szerint is a háromdimenziós internet a következő logikus lépés.

Second Life és Hello Kitty Online World – lesz átjárhatóság?

Tényleg kell ez?

A szabványoknak elsősorban a fejlesztői platformok között kell találniuk valamilyen közös nevezőt, hogy az avatárok mozoghassanak köztük, és hogy például az MTV Virtual Pimp My Ride című szolgáltatásában megbuherált pixelautókkal a Second Life világába is be lehessen hajtani. Jon Vatte, az OLIVE virtuálisvilág-platformot fejlesztő Forterra Systems vezetője már elkészített egy javaslatot a szabványokra. A Multiverse és a Linden Lab egy olyan alapprogramban gondolkodik, amire több virtuális világot lehetne építeni, amelyek között a közös alap miatt szabad az átjárás – ezt amolyan prototípusnak szánják.

Kérdés, mennyire elrugaszkodott a fenti elképzelés a valóságtól. A Second Life kapcsán egyre gyakrabban emlegetnek kipukkadó lufit, és tény, hogy a virtuális világ több mint 9 millió felhasználójából egyszerre csak néhány tízezer kószál az igencsak kihalt szervereken. Ezek alapján egyáltalán nem biztos, hogy az átjárhatóság továbbgondolása, a háromdimenziósnak nevezett internet kell majd az embereknek. Lanier szerint az egységesítés akadálya lehet az is, hogy a fejlesztők ódzkodni fognak az uniformizáló szabványoktól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?