Natália
1 °C
7 °C

Közel hárommilliárd forint az információs társadalomra

2002.07.22. 13:14
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az Oktatási Minisztérium hétfőn együttműködési megállapodást írt alá az információs társadalom kiépítéséhez kapcsolódó közös programok végrehajtásáról és finanszírozásáról. Első lépésként az informatikai minisztérium 2,93 milliárd forintot hagyott jóvá a már folyamatban lévő programok finanszírozására.
Magyar Bálint oktatási miniszter az együttműködési megállapodás aláírását követő budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a programok finanszírozását az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) költségvetési célelőirányzatából az Oktatási Minisztériumhoz (OM) átcsoportosított forrásokból oldják meg az informatikai tárca szakmai felügyelete mellett.

Gyorsabb egyetemi hálózat

A felsőoktatási intézmények informatikai rendszerére irányuló fejlesztési programra 1,35 milliárd forint jut. Ezt az összeget az NIIF gerinchálózatának és behívási kapacitásának bővítésére fordítják, amelynek köszönhetően már nem csak a tudományos kutatók és a felsőoktatási intézmények, hanem más iskolák és a pedagógusok is a szélessávú gerinchálózatra kapcsolódhatnak. A bővítési program a két minisztérium közleménye szerint ezzel a pedagógusok és köztisztviselők internetelérési programjához, valamint a Sulinet program felgyorsításához is hozzájárul.

A két minisztérium arról is megállapodott, hogy a jövőben az NIIF programot a két tárca vezetője közösen irányítja egy újonnan felálló, közös testületen, a Stratégiai Tanácson keresztül, melynek tagja az IHM miniszterén, az OM miniszterén kívül a Magyar Tudományos Akadémia mindenkori főtitkára. A két tárca ennek érdekében kezdeményezi a vonatkozó kormányrendelet módosítását.

Határon túli informatika

A határon túli magyarok informatikai támogatási programjára és az ottani felsőoktatási informatika-fejlesztésre 300 millió forint, a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ és Könyvtár már megkezdődött kiépítésére 200 millió forint jut - közölte Magyar Bálint.

Hozzátette, hogy 880 millió forintot költenek többek között közoktatási vírusirtó rendszer, távoktatás-fejlesztés, diákigazolvány-rendszerfejlesztés és az egységes közoktatási tanügy-igazgatási fejlesztési célokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?