Konrád
8 °C
26 °C

Európa 800 gigabiten szörfölhet

2006.11.08. 16:50
Négyezer YouTube kiszolgálására lesz képes az Interoute, állíta a cég, miután megnöveli európai adathálózatának sávszélességét.

Új optikai technológiát telepít az Interoute, és ezzel jelentősen megnöveli teljes pán-európai hálózatának kapacitását. A cég azt állítja, hogy az internetezők így szinte bármilyen digitális tartalomhoz sávszélesség-korlátozás nélkül hozzáférhetnek majd. A több mint 22 millió euró értékű fejlesztés mértékét jól érzékelteti, hogy a YouTube videomegosztó szájton nagyjából 100 millió videót játszanak le naponta, és ezen új hálózat - az Interoute állítása szerint - négyezer YouTube kiszolgálására képes.

Matthew Finnie, az Interoute technikai igazgatója a cég sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a beruházás infrastruktúrális részét hetek alatt lebonyolítják, és az egész telepítés három hónapon belül lezajlik. A hálózat jelenlegi kapacitása 200 gigabit per másodperc, ami az esetleges kábelszakadások miatt redundáns, tehát összesen 400 gbps. A fejlesztés után a hálózat kapacitása 800 gbps lesz, ami szintén redundáns, tehát az optikai szálak tényleges kapacitása összesen 1,6 terabit per másodperc.


Mindenhová elér

A fejlesztés Nyugat-Európa nagy részében már megvalósult, Magyarországon várhatóan az év végén, jövő év elején készülnek el vele. Az Interoute jelenleg Magyarországon a második legnagyobb carrier-cég (a szolgáltatók szolgáltatója) az eladott IP-forgalmat tekintve. A hazánkba másfél éve érkező cég kezdetben az internet-forgalom kb. 3-5 százalékáért volt felelős, ma körülbelül 25 százlékos a részesedése. Szalay Huba, az Interoute Hungary értékesítési igazgatója elmondta, hogy a cég másfél éves magyarországi jelenléte alatt a szolgáltatás egyetlen másodpercre sem állt le, azaz a szolgáltatás mért rendelkezésre állása 100 százalékos volt.