Benedek
-5 °C
5 °C

Nyolcmilliárd forint értékű informatikai pályázat

2001.09.13. 14:35
A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága a Széchenyi- terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programja keretében az idén ősszel újabb pályázatokat ír ki, illetve újabb támogatásokat ítél oda, amelyek összege mintegy 8 milliárd forint.
Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője a pályázatok és támogatások meghirdetéséről szóló csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a pályázatok egyike a pedagógusoknak és a köztisztviselőknek szól. Az 5,5 milliárd forint értékű pályázat során mintegy 20 ezer pedagógus és köztisztviselő juthat számítógéphez, s ezáltal otthonában is hozzá tud kapcsolódni a globalizálódó világhoz, így az internethez.

A pedagógusoknak és köztisztviselőknek december végén kezdik meg kiszállítani a számítógépeket, amelyek 25-50 százalékos önrészét munkaadójuk (iskola vagy önkormányzat) állja. A távoktatási program keretében aki még nem rendelkezik vele, annak kötelező lesz megszereznie az ECDL Start vizsgát.

Ezenfelül a pedagógusok minőségfejlesztési rendszer kiépítésével, beiskolázással, adatszolgáltatási kötelezettségeivel, kerettanterv bevezetésével és a tantervfejlesztéssel kapcsolatos informatikai teendők elvégzéséről, valamint, az értékelési és mérési program keretében adatrögzítési és adatelemzési feladatok elvégzéséről szerezhetnek információkat. A köztisztviselők angol és/vagy német nyelvi, EU támogatási alapokkal kapcsolatos és EU jogharmonizációs képzésre jelentkezhetnek.

Pályázatok vállalkozásoknak, könyvtáraknak

Egy másik, 800 millió forintos pályázat keretében 250 könyvtár juthat számítógéphez, illetve kapcsolódhat a világhálóhoz. Azok a könyvtárak, amelyeknek ötezernél kevesebb olvasójuk van, hat gépre, míg az ennél több olvasóval rendelkezők tíz gépre pályázhatnak.

A harmadik, 850 millió forintos pályázat 200 általános és középiskolában segíti majd 1.600 gép odaítélésével a felnőttképzést.

A negyedik pályázat a kis- és középvállalkozások informatikai infrastruktúrájának fejlesztését szolgálja: ennek keretében mintegy 100 cég 500 millió forintot nyerhet el. A pályázaton azok a kis- és középvállalkozások indulhatnak, amelyek évente legalább 25 százalékkal növelik árbevételüket. A vállalatok 2-9 millió forint közötti összegre pályázhatnak, s a pénzből hardvereszközöket, illetve szoftvereket vásárolhatnak.

A Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány 170 millió forinttal, a Révkomáromi Egyetemet 60 millió forinttal, a Sokrates Nemzeti Iroda E-learning programját pedig 50 millió forinttal támogatják.

Október végén újabb pályázatok

Sík Zoltán, az informatikai kormánybiztosság vezetője szerint a közeljövőben újabb pályázatokat írnak ki a kis- és középvállalkozások, illetve például az önkormányzati honlapok számára a távoktatás fejlesztésére, valamint az informatikai módszertan meghonosítására. E pályázatok összege várhatóan 4 milliárd forintot tesz majd ki.

A MeH tervei között szerepel egy 3 milliárd forintos alaptőkéjű kockázati tőketársaság létrehozása, amely például a mikro-, kis- és középvállalkozásokat és az egyetemi kutatóintézeteket, illetve az informatika és távközlés területén működő cégek tőkével való ellátottságát javítaná.

Stumpf István közölte, hogy csütörtökön közigazgatási államtitkári szinten tárgyalnak az elektronikus kereskedelemről szóló törvényjavaslatról. A tervek szerint e törvényjavaslat jövő héten kedden kerül a kormány elé, majd ezt követően szeptember 28-ig a parlament elé terjesztik.