Benedek
-4 °C
5 °C

Törölközőkampány Douglas Adams emlékére

2001.05.22. 15:51
Kampányt hirdetett a Binary Freedom híroldal Douglas Adams regényíró emlékére. A Galaxis útikalauz stopposoknak szerzőjére emlékezőktől azt kérik, pénteken hordjanak magukkal egy törölközőt, Adams humorára és emberiességére való utalásként.
Douglas Adams
Douglas Adams, a Galaxis útikalauz és más népszerű regények szerzője mindössze 49 éves volt, amikor május 11-én szívrohamban meghalt. A Binary Freedom híroldal szerkesztője, Clyde Williamson úgy érezte, valamilyen módon meg kellene emlékezni az internetezőknek kedvenc szerzőjükről. Némi gondolkodás után úgy döntött, a Galaxis útikalauz egyik jótanácsa ideális a kampány céljára: Hordj magaddal törölközőt!

Hogy miért pont törölközőt? Nos, a Galaxis útikalauz szerint a törülköző a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Nemcsak takarózásra és törölközésre jó, de birtoklásával azt a képzetet kelthetjük másokban, hogy nemcsak törölközővel, de a stoppoláshoz szükséges összes más tárggyal is rendelkezünk. (Bővebben lásd keretes anyagunkban!) A törölközőről ezért aztán minden Douglas Adams-rajongónak a szerző művei jutnak eszébe, éppúgy, mint a 42-es számról. (42-ügyben lásd korábbi cikkünket.)

A Binary Freedom május 25-ére tűzte ki a Törölköző Napját: azt kérik olvasóiktól, ne csak mászkáljanak a törölközőkkel, de meséljenek is a kampány céljáról az érdeklődőknek, majd fényképeztessék le magukat, és küldjék el a képet a Towelday.org készítőinek. Az internetezőktől pedig azt kérik, tegyék ki oldalaikra a kampány bannerét, hogy minél többen tudjanak a dologról, és méltó módon megemlékezhessenek Douglas Adams haláláról.

Mi mindenre jó egy törölköző?
"A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Laglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón, takarózhatunk vele, miközben Knkrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk, megnedvesíthetjük, és fegyverként használhatjuk kézitusában, fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő se lát téged - annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó), veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag (strag = nem stoppos) boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül "elvesztett". A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője - az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.

Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: -Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel, klufi: nagyszerű, belevaló fickó, sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó."