Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bloggolással az Alzheimer-kór ellen

2002.07.17. 07:54
Alice Young, nyugalmazott pszichoterpeuta online napló vezetésével küzd Alzheimer-kórja ellen. A weblog ugyan nem gyógyít, a felmérések szerint azonban az aktív szellemi élet csökkenti az időskori butulás kialakulásának esélyét.
Elküldés
Alice Young és családja
"Sokan vannak, akik egyszerűen feladják az életet, amikor megtudják, hogy Alzheimer-kórjuk van. Ők hamarabb leépülnek" - mondja Alice Young, 75 esztendős nyugalmazott pszichoterapeuta. Young és betegtársai bloggolással harcolnak a jó kedély és szellemi frissesség fenntartásáért.

Naplóik, a különböző tünetleírásokon kívül, egotripeket, önbiztatásokat és egyéb önsegítő jellegű (például gyógyszerek és új betegségek leírása) bejegyzéseket tartalmaznak. A jegyzetelés úgy is javítja az Alzheimer-kórosok életét, hogy kiegészíti a romló középtávú memóriát az adott kutyafürdési vagy virágápolási művelet megörökítésével.

Posztolj naponta, utazz a Bakonyba!

Az Alzheimer-kór ma még nem gyógyítható, és a 85 év felettiek felénél jelentkezik. A Wired kérdésére a Washington Egyetem pszichológia tanszékének kutatója elmondta, hogy a weblogírás ugyan nem gyógyítja a kórt, depressziócsökkentő hatásával azonban lassítja kifejlődését.

A Kentucky egyetem apácákon végzett kutatásai szerint a napi gondolkodást igénylő gyakorlatok az Alzheimer-kór jelentkezését tíz évvel késleltethetik.