Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Rohamosan nő az ADSL-piac

2004.01.22. 09:49
Soha nem látott tempóban növekszik a hazai, telefonvonalon szélessávú internetelérést lehetővé tevő ADSL-piac. A tarifacsökkenés következményeként az árak egy szintre kerültek az Európai Unióban általánosan alkalmazottakkal.
Az elmúlt évben több mint háromszorosára nőtt Magyarországon az ADSL-technológián alapuló interneteléréssel rendelkező háztartások száma 2002-höz képest, derül ki az egyik legnagyobb internetszolgáltató, a Matáv-csoporthoz tartozó Axelero összeállításából, és ezt közvetve megerősítette Lancz Róbert, az Elender értékesítési igazgatója is.

Jelentősen bővült a teljes szélessávú piac is, hiszen 2003 végére már az internet-előfizetéssel rendelkező magyar háztartások mintegy 32 százaléka ilyen típusú eléréssel kapcsolódott a világhálóra. Ezzel az eredménnyel Magyarország a csatlakozó országok között első, és eléri az Európai Unió élvonalába tartozó államok szintjét is.

Stagnál a dial-up

A hagyományos betárcsázásos piac ugyanakkor stagnáló tendenciát mutatott 2003-ban, egyedül a lakossági hozzáférések (ingyenes és szerződéses) száma emelkedett valamelyest, a növekedés ebben a szegmensben 10 százalék körül mozgott.

Az ADSL-előfizetések számának ilyen mértékű növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárultak az elmúlt év vége felé a szolgáltatók által meghirdetett akciók, illetve az elmúlt egy évben bekövetkezett, átlagosan mintegy 25 százalékos tarifacsökkenés. Ez utóbbinak köszönhetően napjainkra a magyarországi ADSL-díjakról elmondható, hogy az Európai Unióban alkalmazottakkal megközelítőleg egy szinten vannak, tudtuk meg Császár Zoltántól, az Axelero stratégiai igazgatóhelyettesétől. Az ADSL további terjedését segíti az is, hogy az internetezők körébe újonnan belépők jelentős része már ezt a technológiát választja.

Itthon nincs jelentős eltérés

Magyarországon az egyes szolgáltatók között az ADSL-előfizetések áraiban nem mutatkozik jelentős eltérés, a verseny inkább abban nyilvánul meg, hogy milyen pluszszolgáltatásokat kínálnak az egyes cégek, közölte érdeklődésünkre Lancz Róbert. Ilyen további szolgáltatások lehetnek a tárhely, e-mail cím biztosítása, ingyenes szoftverek, kéretlen levél (spam-) szűrési szolgáltatás. Ebbe a körbe tartozhat a jövőben az ékezetes domainnév is, amit Magyarországon márciustól lehet igényelni.

Jelentős átrendeződés ment végbe a hazai szélessávú piacon, hiszen a korábban szinte egyeduralkodónak számító kábeles kapcsolat kissé háttérbe szorult. Míg 2001-ben az összes szélessávú internet-előfizetés több mint 80 százaléka kábeles volt, addig ennek a technológiának a részesedése 2003 végére 43 százalékra csökkent. A 2004. január elsejétől életbe lépett elektronikus hírközlési törvény azonban a kábelszolgáltatók számára igen kedvező módosítást is tartalmaz (a korábbi, az elérhető háztartások számára vonatkozó egyhatodos korlátozás egyharmadra csökkent), így a jövőben jelentős fejlődésre lehet számítani ebben a szegmensben is.